Остров Лорд Хау изглежда като дестинация, подходяща за свръхтуризъм, със зелени планински върхове, девствени плажове с бял пясък и чисти сини води, гъмжащи от цветни риби. И все пак на този остров с около 400 души, разположен на 372 мили от източното крайбрежие на континентална Австралия, плажовете са празни. Единствените звуци по време на преход през тропическите гори и планини идват от дивата природа.

Тайната на този непокътнат пейзаж е тактика, използвана на много малко други места: ограничаване на броя на туристите, които изобщо могат да го посетят. В продължение на повече от 40 години Лорд Хоу въвежда ограничение от 400 туристи наведнъж, като фиксира броя на леглата, достъпни за посетителите. Това беше целта да се защитят многобройните уникални ендемични видове на Лорд Хоу, които помогнаха на острова да спечели признание като обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1982 г. 

Повече от 85% от острова все още е покрит с естествена гора, а около 70% е  постоянен парков резерват. Жилищното селище обхваща 15%. Дори местната общност е ефективно ограничена поради правилата за настаняване. Много жители са потомци на първоначални заселници, пристигнали през 1800 г.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...