Високите температури през месеците юни и юли у нас прогониха рибата навътре в Черно море, като сафридът и попчетата почти липсват. Рибарите съобщават, че температурата на водата е около 25-26 градуса, което прави улова труден. Пред „Bulgaria ON AIR“ те разказват, че не могат да уловят дори скариди. Останали са само раците-паури, които живеят в по-дълбоки води, но няма кой да хвърля мрежи за тях, защото жегата е непоносима.

Нови видове заместват попчетата.

Риболовът по крайбрежието е почти замрял. Рибарите се събират на сянка, разказват за трудностите и чакат захлаждане, което да върне рибата край бреговете. В Царево рибарите излизат много рано сутрин, но се прибират с почти празни лодки. Допреди три години през юли е имало много попчета, но те постепенно намаляват, докато нови видове от Мраморно и Средиземно море навлизат в района.

Наскоро водолази са съобщили, че се натъкнали на цял пасаж морски врани край скалите на дъното. Друга от много време невиждана риба – змарид се е появила, около скалите „Биволите“ край Черноморец.

Рибата поскъпва за крайния потребител 

Липсата на изобилие от риба води до покачване на цените на рибните борси. Сафридът и барбунът се продават за 8 лв./кг, хамсията и трицоната са най-евтини – по 5 лв./кг, а скаридите и морските раци достигат до 15 лв./кг.

Собствениците на ресторанти предпочитат да закупят прясна стока директно от рибарите, които излизат с лодките от морето. След това я сервират на клиентите срещу доста високи цени. Сафридът върви на цена около 12-13 лева, а пресният барбун, пържен или на скара е 17 лева, а попчето филе – 36,80 лв.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...