Коронавирусът уби трансферите в Ла Лига

Новият сезон в Испания вече започна, макар водещите клубове, все още да не са играли. Отсега обаче са известни някои факти, които ще направят това издание на Ла Лига доста по-различно от останалите. Коронавирусът доведе до тотален колапс на трансферния пазар, но щетите от него в Испания са най-големи. Ла Лига се свлече на последното място по разходи за новопривлечени футболисти в Топ 5 от първенствата на Европа. Пред нея е дори френската Лига 1, което е абсолютно безпрецедентен случай. За справка миналия сезон Ла Лига бе втора в Топ 5, отстъпвайки единствено на Висшата лига на Англия. Сега обаче ножицата е разтворено до крайност. На Острова похарчиха 825 милиона евро за нови попълнения, докато в Испания се ограничиха до 280 милиона. Същевременно клубовете в Ла Лига изкараха 343 евро от продажби на футболисти и все пак остават на сумарен плюс от 63 милиона евро като се тегли чертата. Приходите обаче са нищожни на фона на миналогодишните 1,33 милиарда евро, което означава спад от близо 80%. Въпреки сериозните си финансовите затрудения Барселона дотук похарчи 91 милиона евро за нови попълнения (Пянич и Тринкао). "Реал" (Мадрид) обаче не извади дори евро и по всичко изглежда няма да го направи до затварянето на трансферния прозорец. Свиването на коланите е функция от рязкото намаление в приходите на клубовете. Само за миналия сезон те са минус 575 милиона евро само от телевизионните права, без да броим постъпленията от билети, които COVID-19 сведе до нула.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Учениците от ОУ "Найден Геров" се включиха в инициативата "Дари капачка-спаси живот"

  • 28 Сеп 2020
  • 78
Учениците от ОУ "Найден Геров" в Бургас се включиха в инициативата "Дари капачка-спаси живот". Всички деца от 1 до 7 клас активно събираха капачки за добрата кауза през цялата минала учебна година.

Куп медали за младите състезатели по борба на Бургас

  • 28 Сеп 2020
  • 67
Много медали, сред които 5 златни, спечелиха младите състезатели по борба от двата бургаски клуба - "Черноморец" и "Бургас", ръководени съответно от Стефан Георгиев и Николай Дачев.

"София филм фест" акостира на брега от 1 октомври в Бургас

  • 28 Сеп 2020
  • 67
Прожекциите ще са в салона на ДТ “Адриана Будевска”. Началото дава нашумелият “Бащата” на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Инициативата "Бяла лястовица" в помощ на жени с рак на гърдата

  • 28 Сеп 2020
  • 68
Комплексният онкологичен център - Бургас ще проведе за втора година инициативата "Бяла лястовица" на 1 октомври /четвъртък/ от 18.00 часа в Културен център "Морско казино".

След 3 дни започва месецът на литературата в Бургас

  • 28 Сеп 2020
  • 67
Многообразието от жанрове в Есенните литературни празници ще се разгърне в поетични и белетристични вечери и премиери.