Хванаха Силвия Дънекова с допинг!

Силвия Дънекова е дала положителна проба за еритропоетин, съобщи BGathletic.com. Според информациите рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро и в момента се очаква потвърждение на резултата й от Б-пробата. Оказа се, че новината за Силвия Дънекова е била известна на повечето ни атлетически треньори поне отпреди 24 часа. Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли. Стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012. Проверката е била направена внезапно на 1 август. Допинг ченгетата на ВАДА направили тест в Бразилия на 30 юли, след което се върнали за внезапна кръвна проба два дни по-късно. След обявяването на резултата след теста на Б-пробата, атлетката трябва да получи наказание или да бъде оправдана, ако той бъде отрицателен. Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години. Наши треньори по лека атлетика силно се съмняват, че Силвия Дънекова се е допингирала и вероятно става дума за грешка. Първо, защото работи с един от най-добрите ни специалисти – д-р Ангел Лозанов, който се грижи за нейното възстановяване. Другата причина е, че през този сезон Силвия е видно, че не е в най-добрата си форма и едва ли има смисъл да взема нещо, което е съмнително или забранено. Няма как да повиши резултата си драстично. Другата причина, според треньорите, Силвия доста години е в спорта и знае, че на големи състезания няма как да не бъде проверена. За олимпийските игри в Рио тя замина първа, за да проведе добра аклиматизация и е напълно наясно, както и доктор Лозанов, че там може и ще бъде проверена по всяко време. Така, че да е вземала умишлено нещо забранено просто е абсурдно и безсмислено.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 304
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 35
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Влизаме в еврозоната най-рано през 2023 година

  • 23 Авг 2019
  • 225
България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, предава Investor.bg.

ЕС готви радикален план за мита върху американските стоки

  • 23 Авг 2019
  • 214
ЕС е разработил икономически план, който предвижда едностранно въвеждане на мита върху вносните американски стоки, а също така предлага да бъде учреден фонд за развитие на собствени технологични компании.

КЗП: Такса за зареждане на телефон - законна, за WC - не

  • 23 Авг 2019
  • 232
1 000 лв. глоба, ако клиентите не ползват тоалетната безплатно.