« октомври 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Коста Рика реколтата от кафе може да остане неприбрана

Кафето на Коста Рика е признато с качеството си в целия свят. Местни фермери обаче предупреждават, че тази година реколтата може да изгние на храстите, ако скоро не бъде решен проблемът с недостига на работна ръка, предизвикан от корона кризата, информира "Ройтерс". Перспективата за обилна реколта тази година се оказа горчива новина за сравнително малкия производител на кафе от Централна Америка на фона на опасенията, че производителите могат да останат без берачите, които обикновено идват от Никарагуа и Панама. Фермерите обвиняват за ситуацията ограниченията върху пътуванията, наложени от правителството в опит да попречи на проникването на коронавируса в страната. В Панама, южната съседка на Коста Рика, епидемията се разпространи широко, а в северната съседка Никарагуа има опасения, че слабите мерки вероятно са довели до много повече случаи от съобщаваните. Работниците от Панама и Никарагуа обикновено са две трети от събирачите на кафеената реколта в Коста Рика. "Изключително много сме разтревожени. Зависим от чуждестранната работна ръка за брането на кафето, а сега не знаем дали можем да разчитаме на нея", посочва Джеовани Родригес, фермер от Санта Мария де Дота в планинския регион Лос Сантос. От плантациите на Лос Сантос, на около 60 км от столицата Сан Хосе, идва около половината кафе арабика, произвеждано в Коста Рика.Макар износът на Коста Рика от около 1 милион 60-килограмови чувала да е само малка част от световния пазар, висококачественото ѝ кафе арабика е задължителен продукт за любителите на гурмето. Епидемията от коронавирус освен това доведе до спад на търсенето и съответно на цените, което задълбочи проблемите на производителите. Някои региони на страната ще започнат прибирането на новата реколта през август и според браншова организация в пика на кампанията към края на годината ще бъдат необходими около 74 хил. работници. От март в Коста Рика са потвърдени над 3100 случая на коронавирус, но от тях едва 15 са завършили фатално, посочва "Ройтерс". източник: БТА

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Учебната година по краезнание започна

 • 15 Окт 2021
 • 117
Започна учебната година по краезнание в 12 училища и всички детски градини в община Бургас. Новият предмет се изучава в първи и пети клас в училище и в 3 и 4 група в детските градини, където се реализира новата общинска програма „Моят град Бургас”.

„Изкуствен Интелект за Публични Политики“ и в Бургас

 • 15 Окт 2021
 • 98
Община Бургас се присъедини като партньор по тригодишен проект „Изкуствен Интелект (ИИ) за Публични Политики“, финансиран по Програма „Хоризонт2020“.

Нежелан детски кът в к-с Лазур?

 • 15 Окт 2021
 • 94
През лятото бургазлии с адреси в бл. 88 и на ул. „Юрий Венелин“ №24 в к-с „Лазур“ заявиха отново категоричното си нежелание под прозорците им да има детски кът. Още през 2018 г. те събраха подписи ПРОТИВ него и ги внесоха в Общината.

Нов детски кът в квартал "Горно Езерово"

 • 14 Окт 2021
 • 4
 • 217
Община Бургас благоустрои пространството пред Народно читалище "Васил Левски 1937" в квартал „Горно Езерово“. За изпълнението на проекта тя привлече средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Безплатни прегледи за глаукома организира община Бургас

 • 13 Окт 2021
 • 5
 • 317
Община Бургас организира безплатни профилактични прегледи за възрастните хора за симптоми на очното заболяване глаукома. Новата профилактична кампания на общинската администрация е посветена на Световния ден на зрението – 13-ти октомври.