« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Коста Рика реколтата от кафе може да остане неприбрана

Кафето на Коста Рика е признато с качеството си в целия свят. Местни фермери обаче предупреждават, че тази година реколтата може да изгние на храстите, ако скоро не бъде решен проблемът с недостига на работна ръка, предизвикан от корона кризата, информира "Ройтерс". Перспективата за обилна реколта тази година се оказа горчива новина за сравнително малкия производител на кафе от Централна Америка на фона на опасенията, че производителите могат да останат без берачите, които обикновено идват от Никарагуа и Панама. Фермерите обвиняват за ситуацията ограниченията върху пътуванията, наложени от правителството в опит да попречи на проникването на коронавируса в страната. В Панама, южната съседка на Коста Рика, епидемията се разпространи широко, а в северната съседка Никарагуа има опасения, че слабите мерки вероятно са довели до много повече случаи от съобщаваните. Работниците от Панама и Никарагуа обикновено са две трети от събирачите на кафеената реколта в Коста Рика. "Изключително много сме разтревожени. Зависим от чуждестранната работна ръка за брането на кафето, а сега не знаем дали можем да разчитаме на нея", посочва Джеовани Родригес, фермер от Санта Мария де Дота в планинския регион Лос Сантос. От плантациите на Лос Сантос, на около 60 км от столицата Сан Хосе, идва около половината кафе арабика, произвеждано в Коста Рика.Макар износът на Коста Рика от около 1 милион 60-килограмови чувала да е само малка част от световния пазар, висококачественото ѝ кафе арабика е задължителен продукт за любителите на гурмето. Епидемията от коронавирус освен това доведе до спад на търсенето и съответно на цените, което задълбочи проблемите на производителите. Някои региони на страната ще започнат прибирането на новата реколта през август и според браншова организация в пика на кампанията към края на годината ще бъдат необходими около 74 хил. работници. От март в Коста Рика са потвърдени над 3100 случая на коронавирус, но от тях едва 15 са завършили фатално, посочва "Ройтерс". източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 145
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 176
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 186
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 200
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 174
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение