« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Светът след решението на Турция да превърне "Св. София" в джамия

  • 12 Юли 2020
Светът продължава с реакциите си на съжаление заради решението на Турция храмът „Св. София“ в Истанбул да бъде превърнат в джамия, след като в петък най-висшият административен съд на Турция даде зелена светлина на тази идея на президента Реджеп Ердоган. Така след 900 години като християнска базилика, „Св. София“ вече ще приема вярващи мюсюлмани. Върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел определи решението като "предизвикващо съжаление", тъй като става дума за сграда със силно символично, историческо и универсално значение. "Като един от основателите на Съюза на цивилизациите, Турция се ангажира с насърчаването на диалога между религиите и културите и укрепването на толерантността и съвместното съжителство", напомни Борел. Държавният департамент на САЩ изрази разочарование от решението на турското правителство. "Очакваме с нетърпение да чуем плановете им относно по-нататъшното стопанисване на "Св. София" така, че да бъде гарантиран безпрепятственият достъп до нея за всеки", заяви говорителят Морган Ортегас. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че осъжда "по възможно най-категоричен начин" решението на Турция. "Това е решение, което е оскърбление към всички, които признават паметника и за обект от световното културно наследство. И, разбира се, то засяга не само отношенията между Турция и Гърция, но и нейните (на Турция) отношения с Европейския съюз", се казва в писмено изявление на кабинета на Мицотакис. От ЮНЕСКО също изразиха силно съжаление от решението на турските власти за промяна на статута на храма "Света София" в Истанбул, който е включен в Списъка на световното наследство. Според генералния директор на организацията Одре Азуле решението е взето без предварителен диалог и посочи, че Комитетът за световното наследство ще разгледа опазването на паметника на следващата си сесия. И Френското правителство заяви, че "съжалява" за трансформирането на бившата християнска базилика в джамия, посочи в съобщение френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Тези решения преразглеждат един от най-символичните актове на съвременна и светска Турция, се казва още в съобщението.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 115
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 128
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 114
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 137
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 118
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.