Сериалът „Чернобил“ получи седем награди БАФТА

Минисериалът "Чернобил" (Chernobyl, 2019) получи седем награди на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), съобщиха ТАСС и британски медии. Наградите за телевизионно майсторство бяха обявени в петък вечер на онлайн церемония, излъчена в канала на БАФТА в Youtube и в профилите й в социалните медии. Сериалът, създаден от американската платформа НВО и британската тв компания "Скай", бе номиниран в 14 категории. От академията бе отличен режисьорът Йохан Ренк от Швеция, исландската композиторка и носителка на "Оскар" Хилдур Гуднадотир, създала оригиналната музика за сериала, художничката на костюмите Одил Дикс-Миро, Великобритания. Другите награди бяха за операторска работа и осветление, за сценография и за звук и монтаж. Сериалът е номиниран и в още три категории за телевизионните награди, които ще бъдат обявени на 31 юли. Актьорът Джаред Харис, който изпълнява ролята на акад. Валерий Легасов, е номиниран за най-добър актьор в главна роля, а шведският актьор Стелан Скарсгард е с номинация за второстепенна роля за образа на Борис Щербин. "Чернобил" се бори и за наградата за най-добър минисериал. Сред другите отличени на церемонията, излъчвана онлайн късно вечерта в петък, бяха сериалите "Тъмните му материи" и "Остри козирки". Тази година наградите за телевизия на БАФТА са разделени на две и лауреатите се обявяват в различни дни. Наградите за телевизионно майсторство отличават постиженията в отделните аспекти на телевизионната продукция, като режисура, сценарий, операторско майсторство. Телевизиононите награди отличават тв продукциите в различни жанрове и формати, както и най-добрите актьори и водещи. През февруари БАФТА обикновено обявява наградите си за кино, които традиционно предизвикват най-голям интерес в световен мащаб и се смятат за британски еквивалент на "Оскар". Заради пандемията през 2021 г. наградите БАФТА за кино ще бъдат обявени през април.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 191
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 180
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 187
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 385
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 349
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас