Спорят за гробницата на Клеопатра

През последните 15 години Катлийн Мартинес и нейният екип разкопават обект в египетския град Тапосирис Магна (в превод: „гробницата на Озирис”, бог на плодородието и задгробния живот в древноегипетската религия) в търсене на гробницата на Клеопатра и последните съобщения в медиите предполагат, че екипът е близо до успеха. Клеопатра принадлежала към династията на Птолемеите, която управлявала Египет в продължение на 275 години от 305 до 30 г. пр.н.е. Мартинес и нейната експедиция твърдят, че наличието на храм на Изида (богиня в древноегипетската религия), датиращ от периода на Птолемеите, както и монети с портрета на Клеопатра показват, че известната египетска владетелка може да е погребана там. Друга група археолози смятат, че Клеопатра, която се е отровила (някои твърдят, че е направила това, като я е ухапала отровна змия), след като войниците на император Октавиан побеждават египтяните, не е погребана в Тапосирис Магна. „Изобщо няма доказателства, че гробницата на Клеопатра би могла да бъде [там]“, заяви пред сп. „Live Science” Захи Хавас, бивш египетски държавен министър по антиките, който е работил с Катлийн Мартинес повече от 10 години. „Вярвам, че Клеопатра е била погребана в нейна гробница, която е построила до двореца си и тя е под водата“. Според Хавас гробницата на Клеопатра никога няма да бъде намерена - мнение, споделяно и от други историци. Дворецът на Клеопатра се намирал в египетския град Александрия. Учените твърдят, че през последните 2000 години части от двореца са били потопени под вода поради крайбрежна ерозия. Източник: БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 107
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 117
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 118
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 156
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 130
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.