« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Мюсюлманите честват Курбан Байрам, първа служба в "Св. София" в Истанбул

  • 31 Юли 2020
Първият празничен намаз /молитва/ в многовековната базилика по случай големия мюсюлмански празник се проведе рано тази сутрин, предаде турската частна телевизия НТВ. Службата беше изнесена от директора на Диянет /Дирекцията по религиозните въпроси/ Али Ербаш и на нея присъстваха хиляди вярващи, сред които председателят на парламента Мустафа Шентоп и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу. По време на молитвата, която започна малко след 6.30 ч., вярващите спазваха правилата за безопасност срещу разпространението на коронавируса, за което призова и Ербаш."Нека нашият велик Бог ни пази от злини и произшествия. Нека ни пощади от епидемии, войни и мъки", пожела директорът на Диянет в словото си. "Нека ни е честит празникът". Преди първата молитва в празничния ден община Фатих, в която се намира историческият център на Истанбул, почисти и дезинфекцира храма. Залепени бяха и разграничителни линии за спазването на социална дистанция, отбелязва "Хюриет". Районът на джамията беше поставен под засилени мерки за сигурност от полицията, а вярващите бяха допускани вътре след проверка. Контролът се осъществяваше и с помощта на специално обучени кучета, които проверяваха за взривни устройства вътре в джамията и извън нея. Това беше първата празнична молитва в джамията "Света София", след като в продължение на 86 години храмът функционираше като музей. Миналия петък "Света София" отново отвори врати за мюсюлмански богослужения. Това стана възможно след решение на 10 юли на турския Държавен съвет /висшия административен съд/, който отмени указ на министерския съвет от 1934 г., даващ на "Света София" статут на музей. Курбан Байрам е вторият голям празник за мюсюлманите след Рамазан. Той се отбелязва в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим и е посветен на силата на вярата. Който от вярващите има възможност, коли животно и раздава част от месото на бедните. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 165
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 205
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 218
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 222
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 197
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение