Най-малко 728 души са ранени на протестите в Бейрут

  • 09 Авг 2020
Френският президент Еманюел Макрон и ООН организират днес донорската конференция за Ливан. В централния Бейрут вчера се проведе антиправителствена демонстрация, която прерасна в безредици. По-рано лидерът на опозиционната партия "Катаиб" призова за масови антиправителствени акции. Протестиращите обвиниха управляващата коалиция в корупция и поискаха предсрочни избори и независимо разследване на жестоката експлозия в пристанището на Бейрут на 4 август, при която загинаха 158 души и беше унищожена значителна част от инфраструктурата на ливанската столица. Най-малко 728 души са били ранени, а 19 активисти са задържани. Това съобщи в неделя телевизионният канал Ал Джазира. По-рано арабските медии съобщиха за 490 пострадали, включително около 70 полицаи. Френският президент Еманюел Макрон и ООН организират днес донорската конференция за Ливан. Световните лидери ще обсъдят начините за оказване на помощ за Бейрут след пагубния взрив, опустошил пристанищната част на града. Приоритетна цел е помощите да бъдат от полза директно за хората. Американският президент Доналд Тръмп потвърди участието си във видеоконференцията, след като държавният секретар Майк Помпео обяви спешна помощ за Ливан в размер на 17 млн. долара. ЕС обяви, че ще предостави 33 млн. евро на намиращия се в дълбока икономическа криза Ливан. Световната банка е готова да отпусне допълнително финансиране за справяне с последиците от взрива, а Великобритания се ангажира да помогне на Бейрут с 5 млн. лири. Турция, която изпрати спасителни екипи и 400 тона храна, е готова да помогне за възстановяването на пристанището в ливанската столица, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 133
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 145
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 127
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 165
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 116
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.