Хиляди почетоха загиналия в протестите срещу Лукашенко Алекасндър Тарайковски

Хиляди хора развяха знамена, запалиха свещи и положиха цветя близо до метростанцията в Минск, където в понеделник загина един от протестиращите Александър Тарайковски. Други задържаха снимки на ранени протестиращи. Много привърженици на опозицията скандираха "Напусни!" - призив към президента Лукашенко да подаде оставка - и някои носеха табели с лозунги срещу полицейското насилие. Обстоятелствата на смъртта на г-н Тарайковски са неясни. Властите твърдят, че той е загинал, когато взривно устройство падна в ръката му по време на протест, но партньорката му Елена Герман каза пред агенция Асошиейтед прес, че вярва, че 34-годишната е застреляна от полицията. В неделя, седмица след оспорваните избори, в центъра на Минск се планира и „Марш за свобода“. Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че при първо негово искане за военна помощ, Русия ще му окаже "всестранна помощ за сигурността на страната", съобщи Би Би Си. В същото време в Беларус се разрастват протестите с искане президентът да се оттегли след четвърт век на власт, грубо манипулирани избори и брутална сила срещу мирни демонстранти, използвана от силите на реда. След стачките в предприятия в Минск се заговори за протест и на националната телевизия. Поне 9 водещи и журналисти напуснаха телевизията като несъгласие с начина, по който държавната медия реагира на вече 7-дневните демонстрации из цялата страна. Лукашенко напомни, че "когато става дума за военна съставляваща, имаме договор с Русия в рамките на Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност, а сегашните моменти попадат именно под този договор". По думите му той е имал продължителен разговор президента Владимир Путин за ситуацията и дори се удивил колко информиран е той. "И с него се договорихме - при първо наше искане, ще бъде оказана всестранна помощ".

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 61
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.

Родители, запознайте се с платформата за електронно записване в ясла и детска градина преди реалния й старт

  • 26 Фев 2021
  • 53
От 1 март всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата

Безплатни прегледи за пост-КОВИД синдром ще се провеждат в Белодробната болница и в Комплексния онкологичен център

  • 26 Фев 2021
  • 53
Безплатни прегледи за наличие на пост-Ковид синдром ще се провеждат от 1-ви март в Белодробната болница /СБАЛПФЗ Бургас/ и Комплексния онкологичен център в Бургас.

Над 700 ръчно изработени мартенички ще бъдат раздавани на бургаски медици на 1 март

  • 26 Фев 2021
  • 60
Над 700 ръчно изработени мартенички ще бъдат раздадени на 1-ви март на бургаските медици.

С прожекция на „Петя на моята Петя“ закриват „СФФ на брега“ на 26 март в Бургас

  • 26 Фев 2021
  • 56
С прожекция на „Петя на моята Петя“ закриват „София филм фест на брега“ на 26 март в Бургас.