Турция превръща известен православен манастир в джамия

Решението е публикувано днес в правителствения вестник. Това е един от най-емблематичните византийски паметници от епохата на императорите Комнин, известен със своите фрески. Решението е да бъде превърнат в джамия, подобно на катедралата „Света София”. Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия, се казва в информацията. Манастирът е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол. Манастирът е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 г. с решение на правителството е превърнат в музей. През 2019 г. Върховният административен съд на Турция взема решение отново да превърне манастира в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно. Решението не беше изпълнено досега, тъй като нямаше издаден президентски указ. Според оценка на политолози, това е още една символична стъпка с препратки към историята в контекста на ревизионистичната османска стратегия, към която се придържа Турция, отбелязва телевизия ERT. БГНЕС припомня, че храмът "Христос Спасител“ в Хора е един от най-красивите, оцелели до наши дни. Този християнски паметник разкрива цялата византийска църковна архитектура и изкуство. Точната дата на изграждането на църквата не е известна, но със сигурност се знае, че на това място е имало малък параклис по времето на Константин Велики /324-357/. По време на управлението на император Юстиниан църквата става част от манастирския комплекс. По-голямата част от днешния си вид, църквата придобива в периода 1077 – 1081 г., когато е реконструирана. Уникалният купол е първото нещо, което грабва още при влизането в храма. Впечатляващи са мозайките на Благовещение на св. Анна, на Пресветата Дева и Св. праведни Йосиф Обручник, на Праведния Лазар в Лоно Авраамово, обкръжен от душите на праведниците, на Св. апостол Петър, на Св. апостол Павел както и фреските на Св. Мина. При обсадата на Константинопол през 1453 година в храма "Христос Спасител“ в Хора е донесена икона на Света Богородица, за да помогне при защитата на града. В началото на XV век великият везир на султан Баязид II, Атик Али Паша, превръща църквата в джамия под името Карие джамия.Тогава започва и заличаването на повечето мозайки и фрески в храма. През 1948 г. Карие джамия спира да се използва като мюсюлмански храм. От 1958 година е музей под името Карие музей. Източник: БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 72
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 82
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 87
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 132
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 110
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.