Многохиляден протест и засилено полицейско присъствие в Минск

Стотици хиляди се събраха на протест в Минск, отбелязвайки точно две седмици от спорните президентски избори в страната, предизвикали мащабно недоволство. Шествието, наречено „Поход за нова Беларус“, премина по централните улици на беларуската столица, приключи на площад „Независимост“, който се превърна в център на демонстрациите. Според оценки на опозицията в масовата акция са участвали между 100 и 300 хиляди души, което може да се окаже най-многолюдният протест до момента. Държавният телевизионен канал „Беларусь 1“ обаче съобщи, че демонстрантите са били едва 20 хиляди. Протестът се състоя в напрегната атмосфера, на фона на предупрежденията от страна на властите, че срещу гражданите може да бъде употребена сила. В центъра на града имаше засилено присъствие на полицаи и военни. Началникът на полицията заяви, че се готвят провокации и призова демонстрантите към благоразумие. Министърът на отбраната Виктор Хренин от своя страна заплаши, че всеки опит за размирици може да доведе до намеса на военните. Държавният глава Александър Лукашенко, когото опозицията обвини във фалшифициране на изборите, пристигна в президентския дворец с хеликоптер, облечен с бронежилетка, носейки автомат. Синът му Николай, който го придружаваше, също беше в бойно снаряжение. До употреба на сила обаче не се стигна. Към 20:45 ч. Лукашенко благодари на силите на реда и напусна двореца – отново с хеликоптер. Малко преди полунощ почти всички демонстранти вече бяха напуснали площад „Независимост“. Военните камиони също си тръгнаха от центъра на града и се отправиха към постоянните си локации. Същевременно в съседна Литва в подкрепа на протестите в Минск беше сформирана човешка верига от 35 хиляди души. Тя се простря на 34 километра – от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Сред хората, хванати за ръце се нареди и президентът Гитанас Науседа, който каза, че е горд, че народът е чул призива и се е отзовал на демонстрацията. Това е повторение на прочутата човешка верига от 23 август 1989г, когато през трите балтийски съветски републики за ръце се хващат 2 милиона души, искащи свобода и независимост.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Застудяване от вторник следващата седмица

 • 26 Ное 2021
 • 355
Времето през последния месец в годината ще е есенно-зимно с повече валежи, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Ще има сериозна промяна на времето от вторник нататък, прогнозира по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

 • 26 Ное 2021
 • 253
Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса.

Паркинг със зона за отдих в к-с Изгрев

 • 26 Ное 2021
 • 3
 • 271
Стартира изграждане на паркинг със зона за отдих между блокове 3 и 4 в к-с „Изгрев“. Проектът е поискан и съгласуван няколко пъти с техните жители и ще се осъществи по новата общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица".

Шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия

 • 25 Ное 2021
 • 356
Включиха шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия.

Премиерът обеща - без задължителни ваксини и зелени сертификати

 • 25 Ное 2021
 • 349
Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Ще отпаднат и зелените сертификати. Това каза премиерът Стефан Янев.