Многохиляден протест и засилено полицейско присъствие в Минск

Стотици хиляди се събраха на протест в Минск, отбелязвайки точно две седмици от спорните президентски избори в страната, предизвикали мащабно недоволство. Шествието, наречено „Поход за нова Беларус“, премина по централните улици на беларуската столица, приключи на площад „Независимост“, който се превърна в център на демонстрациите. Според оценки на опозицията в масовата акция са участвали между 100 и 300 хиляди души, което може да се окаже най-многолюдният протест до момента. Държавният телевизионен канал „Беларусь 1“ обаче съобщи, че демонстрантите са били едва 20 хиляди. Протестът се състоя в напрегната атмосфера, на фона на предупрежденията от страна на властите, че срещу гражданите може да бъде употребена сила. В центъра на града имаше засилено присъствие на полицаи и военни. Началникът на полицията заяви, че се готвят провокации и призова демонстрантите към благоразумие. Министърът на отбраната Виктор Хренин от своя страна заплаши, че всеки опит за размирици може да доведе до намеса на военните. Държавният глава Александър Лукашенко, когото опозицията обвини във фалшифициране на изборите, пристигна в президентския дворец с хеликоптер, облечен с бронежилетка, носейки автомат. Синът му Николай, който го придружаваше, също беше в бойно снаряжение. До употреба на сила обаче не се стигна. Към 20:45 ч. Лукашенко благодари на силите на реда и напусна двореца – отново с хеликоптер. Малко преди полунощ почти всички демонстранти вече бяха напуснали площад „Независимост“. Военните камиони също си тръгнаха от центъра на града и се отправиха към постоянните си локации. Същевременно в съседна Литва в подкрепа на протестите в Минск беше сформирана човешка верига от 35 хиляди души. Тя се простря на 34 километра – от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Сред хората, хванати за ръце се нареди и президентът Гитанас Науседа, който каза, че е горд, че народът е чул призива и се е отзовал на демонстрацията. Това е повторение на прочутата човешка верига от 23 август 1989г, когато през трите балтийски съветски републики за ръце се хващат 2 милиона души, искащи свобода и независимост.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 71
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.

Родители, запознайте се с платформата за електронно записване в ясла и детска градина преди реалния й старт

  • 26 Фев 2021
  • 61
От 1 март всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата

Безплатни прегледи за пост-КОВИД синдром ще се провеждат в Белодробната болница и в Комплексния онкологичен център

  • 26 Фев 2021
  • 61
Безплатни прегледи за наличие на пост-Ковид синдром ще се провеждат от 1-ви март в Белодробната болница /СБАЛПФЗ Бургас/ и Комплексния онкологичен център в Бургас.

Над 700 ръчно изработени мартенички ще бъдат раздавани на бургаски медици на 1 март

  • 26 Фев 2021
  • 67
Над 700 ръчно изработени мартенички ще бъдат раздадени на 1-ви март на бургаските медици.

С прожекция на „Петя на моята Петя“ закриват „СФФ на брега“ на 26 март в Бургас

  • 26 Фев 2021
  • 63
С прожекция на „Петя на моята Петя“ закриват „София филм фест на брега“ на 26 март в Бургас.