Многохиляден протест и засилено полицейско присъствие в Минск

Стотици хиляди се събраха на протест в Минск, отбелязвайки точно две седмици от спорните президентски избори в страната, предизвикали мащабно недоволство. Шествието, наречено „Поход за нова Беларус“, премина по централните улици на беларуската столица, приключи на площад „Независимост“, който се превърна в център на демонстрациите. Според оценки на опозицията в масовата акция са участвали между 100 и 300 хиляди души, което може да се окаже най-многолюдният протест до момента. Държавният телевизионен канал „Беларусь 1“ обаче съобщи, че демонстрантите са били едва 20 хиляди. Протестът се състоя в напрегната атмосфера, на фона на предупрежденията от страна на властите, че срещу гражданите може да бъде употребена сила. В центъра на града имаше засилено присъствие на полицаи и военни. Началникът на полицията заяви, че се готвят провокации и призова демонстрантите към благоразумие. Министърът на отбраната Виктор Хренин от своя страна заплаши, че всеки опит за размирици може да доведе до намеса на военните. Държавният глава Александър Лукашенко, когото опозицията обвини във фалшифициране на изборите, пристигна в президентския дворец с хеликоптер, облечен с бронежилетка, носейки автомат. Синът му Николай, който го придружаваше, също беше в бойно снаряжение. До употреба на сила обаче не се стигна. Към 20:45 ч. Лукашенко благодари на силите на реда и напусна двореца – отново с хеликоптер. Малко преди полунощ почти всички демонстранти вече бяха напуснали площад „Независимост“. Военните камиони също си тръгнаха от центъра на града и се отправиха към постоянните си локации. Същевременно в съседна Литва в подкрепа на протестите в Минск беше сформирана човешка верига от 35 хиляди души. Тя се простря на 34 километра – от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Сред хората, хванати за ръце се нареди и президентът Гитанас Науседа, който каза, че е горд, че народът е чул призива и се е отзовал на демонстрацията. Това е повторение на прочутата човешка верига от 23 август 1989г, когато през трите балтийски съветски републики за ръце се хващат 2 милиона души, искащи свобода и независимост.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 12
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 20
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 19
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 34
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

Криминалисти на ОДМВР-Разград задържаха извършители на кражби от активни трасета в мрежата на телекомуникационна компания

  • 28 Мар 2024
  • 26
рестът е осъществен с активното съдействие на ОДМВР-Търговище и Шумен под ръководството на ГДНП