« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Китай отбеляза 75-ата годишнина от края на Втората световна война в Тихия океан

По време на най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството азиатският гигант преживява брутална инвазия и окупация в по-голямата на своята територия от страна на Япония. Президентът и лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин и други представители на китайските власти запазиха минута мълчание и поднесоха венци на мемориала на военните и цивилните, загинали през Втората световна война. Япония предприема инвазия в Китай през 1937 г., белязана от жестокости, сред които бе и прочутото Нанкинско клане. Въпреки че повечето от по-големите битки в тази война са водени от силите лидера на Националистическата партия Чан Кайши, партизанската война на Комунистическата партия под ръководството на Мао Цзедун принуждава Япония да отклони военни и други ресурси от фронтовете. Япония официално обявява капитулацията си на борда на американския военен кораб "Мисури" на 2 септември 1945 г., но Китай отбелязва края на Втората световна война на 3 септември, когато за първи път са се провели национални чествания. Тази година церемониите по повод годишнината от края на Втората световна война в Китай са в по-малки мащаби на фона на ограничителните мерки заради новия коронавирус. Това контрастира рязко с предишни големи чествания на годишнини в Китай, включително с пищния парад в Пекин на 1 октомври миналата година по повод 70-ата годишнина от основаването на Народната република. По-рано днес китайският президент проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и му каза, че иска да работи за постигане на "международна почтеност и справедливост", съобщи агенция Синхуа. В разговора беше отбелязана съвместната борба на Китай и на бившия Съветски съюз срещу силите на Оста и подчертано тясното сътрудничество през последните години между Пекин и Москва в противопоставянето им на влиянието на Вашингтон и на демократичния Запад, отбелязва Асошиейтед прес. Ръководителите на Китай и Русия трябва да използват 75-ата годишнина от края на Втората световна война като "възможност да поведат страните си към по-дълбока трайна стратегическа координация", казал Си на Путин. Той предложил Пекин и Москва да предприемат координирани усилия с международната общност за активна подкрепа и прилагане на мултилатерализма. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 277
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 340
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 254
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 327
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 283
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.