« октомври 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Анализатори: Първият ядрен конфликт няма да е между Русия и САЩ

Анализатори: Първият ядрен конфликт няма да е между Русия и САЩ Светът Пакистанци се охлаждат в Инд Снимка: БГНЕС
Първият ядрен конфликт на планетата ни може да избухне не между Русия и САЩ, а между Индия и Пакистан заради изострящите се проблеми за достъп до питейна вода на полуостров Индостан и конфликтите около акваторията на река Инд. Това твърдят учени от Университета на ООН. „Басейнът на река Инд е водна „часовникова бомба“, която може да се взриви всеки момент“, смята Владимир Смахтин, директор на Института на ООН за водни ресурси, околната среда и здравето, който се намира в канадския град Хамилтън. Ученият разказва, че конфликтът за водните ресурси в Индостан се е изострил през последните години. Буквално преди месец Индия обяви, че спира участието си в постоянната двустранна Комисия за река Инд, която регулира водните отношения между Индия и Пакистан от 1960 година насам. Тогава двете страни подписаха договор за водите на Инд. Съгласно договора Индия получи правото да ползва водите на трите източни притока на Инд, а Пакистан – водите на двата й западни притока и на самата Инд. Договорът бе породен от опасенията на Исламабад, че Делхи може да лиши Пакистан от достъп до вода, като блокира притоците, които преминават през територията на Индия, ако между двете стана пламне поредната война. През септември 2016 година Индия за пръв път изрази намерение да преразгледа споразумението или да излезе от него. Исламабад окачестви това като враждебно действие и заяви, че подобна стъпка ще бъде възприета като „обявяване на война“. Експертите на ООН смятат, че недостигът на питейна вода в Индостан наистина представлява много сериозен и остър проблем, който може да доведе до война между двете съседни държави. Част от проблема се дължи на външни причини. Едната са климатичните промени, които намаляват водите в притоците на Инд. Другата е нарастващото потребление на вода в Китай и Афганистан, които граничат с Индия и Пакистан. Според учените Инд и всички друг реки на Южна Азия ще пострадат най-силно от климатичните промени, а такива техни последици като суши и хроничен недостиг на вода ще се появят най-бързо именно в този регион. Втората част на проблема носи вътрешен характер. Индостан вече има проблеми с водата, а увеличаващият се дефицит на водни ресурси ще доведе до вътрешнополитическа нестабилност в тези държави. Особено в Пакистан, където равнището на потребление на вода е високо, а политическата система е на ръба „на пропадналата държава“. Както отбелязва Бобърт Уърсинг, един от авторите на доклада на Университета на ООН, дългата конфликтна история между трите ядрени държавни Пакистан, Индия и Китай позволява да се говори за крайно негативни прогнози. Това засилва и вероятността от конфликт в близките години, включително и ядрен. Отказът от договора от 1960 година само ще увеличи тази вероятност. /РИА-Новости http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Apple забрани да се говори лошо за Китай, Русия, Турция и Саудитска Арабия

  • 14 Окт 2019
  • 129
Новата услуга за филми и сериали на Apple TV+ става все по-популярна и набира нови абонати. Днес стана ясно, че компанията от Купертино е предупредила всички създатели на съдържание за нейната услуга да не включват сцени, които по някакъв начин могат да "засегнат китайските власти".

Златната есен продължава с почти летни температури

  • 14 Окт 2019
  • 122
През първата половина на седмицата температурите ще бъдат с присъщи за началото на септември и дори края на август дневни стойности. Високи ще бъдат и минималните температури. Постепенно понижение ще настъпи през втората и половина.

Десетки страни прекратиха износа на оръжие към Турция

  • 14 Окт 2019
  • 119
Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви в понеделник изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел.

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 356
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 39
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.