Почина съдия от Върховния съд на САЩ, върл противник на Тръмп

На 87-годишна възраст почина най-старата от 9-те съдии във Върховния съд на САЩ - Рут Гинзбург, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Тя бе един от малцината либерали в най-висшата американска съдебна инстанция. Известна бе и като радетелка на правата на жените и върл противник на президента Доналд Тръмп Ройтерс веднага отбеляза, че нейната кончина дава шанс на Тръмп, да разшири консервативното мнозинство в този ключов орган на американското правосъдие с трето за своя мандат назначение. Той вече назначи там на пожизнени постове двама консерватори, рязко накланяйки баланса на силите във Върховния съд в консервативна посока. Гинзбург е починала в дома си във Вашингтон, заобиколена от членовете на своето семейство, след продължително боледуване от метастатичен рак на панкреаса, се казва в съобщението на Върховния съд.Гинзбург бе член на най-висшата съдебна инстанция на САЩ от 1993 г. и бе икона за американските либерали . "Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Върховния съд загубихме скъп колега. Днес скърбим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запомнят Рут Гинзбург такава, каквато я познавахме ние - неуморен и решителен борец за правосъдие", каза председателят на съда Джон Робъртс в изявление по повод кончината й. Гинзбург е израснала в работническо семейство в нюйоркския квартал Бруклин, за да се издигне до пиедестала на един от най-авторитетните юристи в САЩ. Гласът й бе решаващ при ключови решения на Върховния съд, гарантиращи равни права за жените, разширяване на правата на ЛГБТ-общността и запазването на правото на аборт. Деветчленният Върховен съд с пожизнени назначения играе огромна роля при формирането на политиките на САЩ по горещи въпроси, като абортите, правата на хората с нетрадиционна сексуалност, притежанието на огнестрелни оръжия, религиозните свободи, смъртните присъди и президентските пълномощия.Очаква се ожесточена битка в Сената около евентуалната номинация от Тръмп на заместник на Гинзбург, посочва Ройтерс. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви днес, че "американският народ трябва да има право на глас при определянето на бъдещия съдия във Върховния съд" и настоя номинацията да бъде оставена на новия президент, който ще бъде избран на 3 ноември.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 132
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 125
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 129
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 420
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 392
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.