Затварят ресторантите и баровете в Каталуния, минават само на храна за вкъщи

За последните 7 дни са регистрирани 11 хил. случая и властите в областта, която остана без премиер след съдебно решение, търсят начини да намалят разпространението на вируса. Там бе одобрена мярка, според която се затварят за посетители всички ресторанти и барове за следващите 15 дни, съобщи регионалното правителство. През това време те ще могат само да продават храна за вкъщи. Търговските центрове пък ще работят с 30% от капацитета си, а фитнес залите - с 50%. Затягането на ограниченията идва в момент, когато Испания се бори с едно от най-високите нива на заразяване в Европейския съюз, с близо 900 000 заразени и над 33 000 смъртни случая. Заради разпространението на коронавируса изпълняващият длъжността президент в областта Пере Арагонес иска да се ограничи придвиждането навън и събирането на много хора на едно място. Целта е да се избегнат приложените през пролетта пълна карантина и блокади. „Мерките ще влязат в сила през нощта срещу петък и ще останат в сила първоначално 15 дни“, заяви Пере Арагонес. В Барселона и областта за този период се спират също присъствените лекции в университетите и всички спортни състезания – федерални, училищни или частни. Ситуацията там остава по-добра от тази в Мадрид, но в нито една испанска област не е взимана толкова драстична мярка тази есен, колкото ще е каталунската. В момента степента на заразяване в района на Мадрид е 490 случая на 100 000 души през последните 14 дни, в сравнение с едва 263 в Каталуния - същия брой като в останалата част на Испания.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 119
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 110
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 112
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 106
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 214
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.