Пътнички от 10 полета са били подложени на принудителни медицински прегледи в Катар

Първоначалната информация се отнасяше за полет до Сидни, от който жените са били накарани да слязат и "принудени да свалят бельото си преди гениталиите им да бъдат подложени на инвазивен преглед" в линейка на пистата, за да бъде установено дали някоя от тях е родила детето. В сряда австралийската външна министърка Марис Пейн каза по време на парламентарно изслушване, че жени от 10 полета са били подложени на такъв преглед на международното летище "Хамад" на 2 октомври. Първоначално Пейн каза, че сред потърпевшите е имало 18 австралийки, но после уточни, че само 13 от жените са били от Австралия, а останалите са били от други националности. Австралийският департамент по външните работи и търговията окачестви отношението към пътничките като "оскърбително, крайно неуместно и отвъд обстоятелствата, при които жените биха могли да дадат свободно и информирано съгласие". Клонът на австралийския синдикат на транспортните работници в Нов Южен Уелс заяви, че в четвъртък ще гласува дали членовете му да откажат да обслужват самолети на държавната катарска авиокомпания Катар Еъруейз. Днес правителството на Катар поднесе извинения за инцидента и заяви, че е започнало разследване на обстоятелствата, предаде Асошиейтед прес. В съобщение на правителствената пресслужба се обяснява, че новороденото е било открито в найлонова торба, скрито под отпадъци. Катарското правителство окачествява това като "шокиращо и животозастрашаващо нарушение на закона". В Катар, както и в голяма част от Близкия изток, извънбрачният секс е криминално престъпление. В миналото много чуждестранни работнички са криели бременността си и са се опитвали да напуснат страната преди да родят, а други са изоставяли децата си, за да избегнат затвора, коментира Асошиейтед прес. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 27
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 57
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 50
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 57
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 58
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.