Решаващи избори в САЩ - какво сочат последните проучвания

  • 03 Ное 2020
Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да дойде демократът Джо Байдън. Часове преди началото на изборния ден над 93 милиона американци вече са дали своя глас в предварителното гласуване. 61 милиона от тях са го направили по пощата. Това са 68% от всички гласували преди 4 години. Според всички проучвания Джо Байдън води убедително в битката за президент, но като абсолютна стойност на гласовете. Американската избирателна система обаче е уникална и не са важни абсолютните гласове, а това какво ще се случи в електоралния колеж. Според анализатори Байдън може да спечели дори с милиони гласове повече от Тръмп, но това в никакъв случай все още не гарантира неговата победа в изборите. Маратонът от срещи с избиратели продължи през целия ден. Тръмп приключи своето турне в щата Минесота – щат, с гласоподаватели предимно от средната бяла класа, която се очаква да даде своя глас предимно за него. Битката на двамата кандидати е основно за гласовете на цветнокожите. Там води Джо Байдън. От няколко дни Вашингтон и останалите големи градове се готвят за улични размирици. Почти няма сграда в близост до Белия дом, която да не е облицована срещу евентуално нападение. А социологическо изследване от последните дни, проведено в САЩ, показва, че 20 процента от американците очакват нова Гражданска война след изборите. Анализатори коментират, че ситуацията е абсолютно безпрецедентна. Около Белия дом е започнало изграждане на втора висока ограда. Достъпът преди години беше свободен, сега това не е така. Там по принцип има ограда, но сега е изградена и втора. Източник - NOVA

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 86
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 136
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 123
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.