Кога ще получим резултатите от изборите в САЩ?

Резултатът обикновено се получава в нощта на изборния ден, която тази година е вторник на 3 ноември. Първите екзит полове са огласяват на Източното крайбрежие в 19:00 местно време или 00:00 GMT, 2 часа българско време. Пълното преброяване никога не се завършва в изборната нощ - но обикновено има достатъчно гласове, за да се потвърди победител. Президентите на САЩ не се решават от националния вот, а от спечелването на достатъчно щати, а победителят във всеки щат взима определен брой „електорални гласове“ въз основа приблизително на броя на населението си. За да се спечели Белия дом са необходими 270 електорални гласа. Защо тази година е различна? Пандемията на коронавируса накара повече от всякога хората да гласуват предсрочно, по пощата или лично. Гласовете по пощата обикновено се отчитат по-дълго, тъй като трябва да преминат през повече стъпки, за да бъдат проверени, като проверка на подпис и адрес. Някои щати, като Флорида и Охайо, позволяват този процес да започне седмици преди изборния ден, така че гласовете са готови за преброяване. Но други щати, като Пенсилвания и Уисконсин, не позволяват обработката на предсрочни гласове до деня на гласуването. Повечето бюлетини - хартиени или цифрови - се броят от машини. Но анкетиращите трябва да проверят всички хартиени бюлетини, които машините не обработват. След затваряне на избирателните секции данните за гласуването ще бъдат прехвърлени в централен предизборен щаб - кметство или подобно място. Понякога това се прави по електронен път. Окончателните резултати от гласуването могат да се променят между първото преброяване и тези заверени резултати, но не драстично. Ако резултатът от изборите е оспорен, следва преброяване, което може да продължил повече от месец - и да е последвано от решението на Върховния съд. Това се случи през 2000 г., когато Ал Гор загуби с 537 гласа от Джордж Буш.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нова авария с двигател на Boeing 777

  • 27 Фев 2021
  • 128
Още един Boeing 777 се наложи да кацне аварийно след проблем с двигателя. Машината е собственост на руския превозвач Rossiya Airlines и се е приземила Москва.

Само за 2 месеца: 1458 души са получили българско гражданство

  • 27 Фев 2021
  • 107
1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщават от БНР

Испания ваксинира само с 1 доза хората под 55 г. преминали COVID

  • 27 Фев 2021
  • 106
Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19

Порязват съдебния туризъм на фирми пред фалит

  • 27 Фев 2021
  • 92
Стратегия слага край на феномена „съдебен туризъм“, при който фирми пред фалит си сменят седалището в друг град, за да се уредят със съдия „по избор“.

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 181
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.