Главният прокурор на САЩ даде зелена светлина за разследване на изборите и предизвика оставка

  • 10 Ное 2020
Става въпрос за разследване обвиненията в нередности по време на президентските избори, което предизвика оставката на високопоставен служител на правосъдното министерство. Уилям Бар заяви, че разследвания може да има само по "очевидно достоверни" твърдения. Подобни разследвания са от компетентността на отделните щати, но прокурор Бар заяви, че това не е строго задължително правило. Твърденията за нередности отправи действащият президент Доналд Тръмп, който отказва да признае изборните резултати, според които печели опонентът му Джо Байдън. Екипът на Тръмп иска спешно съдебна заповед срещу резултатите в Пенсилвания - щатът, благодарение на който Байдън спечели 273 електорални гласа при необходими 270, за да бъде победителят на национално ниво. Говорителка на Тръмп заяви днес, че съдебната битка за оспорването на победата на Байдън тепърва започва. "Тези избори не са приключили", заяви Кейли Макенани, прессекретар на Белия дом и подчерта - "Далеч са от това".Според главния прокурор разследвания могат да бъдат правени от федерални прокурори, "ако има ясни и очевидно достоверни обвинения в нередности, което, ако е истина, би могло потенциално да окаже влияние върху резултата от изборите в отделен щат". Бар подчертава, че прокурорите трябва да преглеждат само "съществени твърдения" в нередности и да пренебрегнат "спекулативни или измислени". Бар признава, че отделните щати имат основната отговорност за провеждането на изборите, но заявява, че правосъдното министерство е имало "задължението да гарантира, че федералните избори се провеждат по такъв начи, че американският народ може да има пълната увереност в изборния процес и своето правителство". То обикновено се занимава само с предварителни разследвания, след като изборите са приключили и резултатът от тях е потвърден, но Бар заяви, че това може да доведе до ситуации, при които "лошият начин на ръководене реално не може да бъде поправен". Резултатът от това изявление беше оставка. Служителят в министерството, който би наблюдавал подобни разследвания - Ричард Пилджър, напусна. "След като се запознах с новата политика и нейните последствия.... със съжаление трябва да се оттегля от ролята си", написа той в имейл до колегите си. Отделно от това екипът на Тръмп подаде жалба в понеделник във федералния съд на Пенсилвания с искане за спешна съдебна заповед за спиране на управата на щата от обявяване на Джо Байдън за победител от гласуването в щата. Главният прокурор на щата нарече иска "безполезен".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 37
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 71
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 45
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 80
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 75
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.