« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Помпей археолози откриха нови сензации под лавата на Везувий

Археолозите, които продължават разкопките в погребания под лавата и пеплта на вулкана Везувий древен римски град Помпей, откриха в края на седмицата много добре запазени фигури в цял ръст на двама мъже. Особено въодушевен от находката в Помпей се оказа министърът на културата на Италия Дарио Франческини, който я нарече пред журналисти „удивителна“ и „абсолютно изключителна“. Според шефа на археологическия резерват Масимо Осана най-вероятно става дума за четирийсет годишен господар – патриций и неговия млад роб, които са бягали, за да се спасят от прийждащата на талази от земните недра огромна нажежена маса. Но за съжаление към 9 часа сутринта на 25 октомври 79-та година след Христа огнената пепел ги е настигнала и погребала цели целинички, за да се появят сега отново на бял свят във великолепието си на вкаменени свидетели на една от най-големите човешки трагедии. Интересното е, че освен непокътнатите фигури на двамата мъже, изкопани и обработени от археолозите със специална техника, ясно личат техните дрехи и онова, което са носели със себе си. Господарят например е бил облечен с богаташко вълнено наметало, докато слугата му е бил с обикновена памучна туника, като в ръцете си той е имал и торба с дрехи и посуда. Доколкото до това къде са открити ценните находки, то те са намерени в навеса под огромната тераса на разкритата преди няколко години изключително баровска древна вила. Тя най-вероятно е била собственост на голям военачалник или на влиятелен съдия, защото точно там преди година археолозите са изкопали останките на три великолепни жребеца, като до най-дорестият от тях е било открито седло от дърво и бронз, достойно само за именит римлянин. Но за къде са се били запътили двамата мъже под навеса? Откриващата се от терасата прекрасна гледка към близкото море и очртаващия се на хоризонта о. Капри кара археолозите да смятат, че от навеса е тръгвала пътека към пристанището недалеч. Единствената възможност за спасение от бедствието е била по вода...

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 23
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 59
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

  • 19 Апр 2024
  • 63
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.

Новите 80 автомобилa за Автомобилна администрация вече са доставени

  • 19 Апр 2024
  • 63
С нови 80 автомобила за контрол изцяло обновяваме автопарка на ИА „Автомобилна администрация“.