« март 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Помпей археолози откриха нови сензации под лавата на Везувий

Археолозите, които продължават разкопките в погребания под лавата и пеплта на вулкана Везувий древен римски град Помпей, откриха в края на седмицата много добре запазени фигури в цял ръст на двама мъже. Особено въодушевен от находката в Помпей се оказа министърът на културата на Италия Дарио Франческини, който я нарече пред журналисти „удивителна“ и „абсолютно изключителна“. Според шефа на археологическия резерват Масимо Осана най-вероятно става дума за четирийсет годишен господар – патриций и неговия млад роб, които са бягали, за да се спасят от прийждащата на талази от земните недра огромна нажежена маса. Но за съжаление към 9 часа сутринта на 25 октомври 79-та година след Христа огнената пепел ги е настигнала и погребала цели целинички, за да се появят сега отново на бял свят във великолепието си на вкаменени свидетели на една от най-големите човешки трагедии. Интересното е, че освен непокътнатите фигури на двамата мъже, изкопани и обработени от археолозите със специална техника, ясно личат техните дрехи и онова, което са носели със себе си. Господарят например е бил облечен с богаташко вълнено наметало, докато слугата му е бил с обикновена памучна туника, като в ръцете си той е имал и торба с дрехи и посуда. Доколкото до това къде са открити ценните находки, то те са намерени в навеса под огромната тераса на разкритата преди няколко години изключително баровска древна вила. Тя най-вероятно е била собственост на голям военачалник или на влиятелен съдия, защото точно там преди година археолозите са изкопали останките на три великолепни жребеца, като до най-дорестият от тях е било открито седло от дърво и бронз, достойно само за именит римлянин. Но за къде са се били запътили двамата мъже под навеса? Откриващата се от терасата прекрасна гледка към близкото море и очртаващия се на хоризонта о. Капри кара археолозите да смятат, че от навеса е тръгвала пътека към пристанището недалеч. Единствената възможност за спасение от бедствието е била по вода...

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Рязко подобряване на икономическите перспективи за Китай

  • 02 Мар 2021
  • 67
Германският център за европейски икономически изследвания заяви във вторник, че очакванията за представянето на китайската икономика са се увеличили до ново рекордно ниво.

Лондон с амбиции да домакинства Мондиал 2030

  • 02 Мар 2021
  • 57
Британският премиер Борис Джонсън предложи стадиони на Острова за провеждане на цялото Европейско първенство по футбол, което бе отложено миналата година заради пандемията. Джонсън освен това иска да бъде домакин и на Световното първенство през 2030 година.

Саркози стана първият френски президент, който отива в затвора

  • 02 Мар 2021
  • 55
Бившият френски президент Никола Саркози бе осъден на три години затвор за корупция, включително една година – ефективно.

За трети път тази година държавата тегли заем

  • 02 Мар 2021
  • 53
Общата сума на новопоетия дълг ще стане 700 млн. лв.

66% от учителите искат мандатност на директорите

  • 02 Мар 2021
  • 57
Това сочи национална анкета сред 8000 учители и директори на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, целяща да проучи политиката по подбор, задържане и мандатност на директорите в системата.