Еверест порасна с метър

Еверест, най-високият връх на планетата, е с 0,86 метра по-висок от предишните изчисления, обявиха съвместно Непал и Китай, информира Би Би Си. Страните се съгласиха, че новата височина на Еверест е 8848.86 метра. Досега те имаха различия дали да се включи снежната шапка на върха. Преди официално според Китай върхът бе 8844.43 метра, което го правеше 4 метра по-нисък от официалното замерване на Непал. Еверест е на границата между Китай и Непал и алпинистите използват двете страни. Представители на непалското правителство обявиха, че двете страни са се координирали да съгласуват новата височина. Споразумението за новото замерване бе обявено по време на посещение на китайския президент Си Дзинпин в непалската столица Катманду през миналата година. Преди китайските власти заявяваха, че Еверест трябва да се мери до най-високите скали, докато непалските власти твърдяха, че снегът на върха също трябва да бъде включен. Китайците пресметнаха данните си след замерване през 2005 г. (това е второто китайски проучване след 1975 г.) Представители на непалското правителство заявиха пред Би Би Си през 2012 г., че са под натиск от Китай да приемат китайската височина и следователно решиха да се направи ново замерване. Височината от 8848 се използва от Непал от проучване на Индия през 1954 г., но за първи път държавата проведе свое замерване. Четирима непалци бяха обучавани в продължение на две години за изпълнение на мисията преди да се насочат към върха. Някои геолози предполагат, че силното земетресение от 2015 г. може да е променило височината на Еверест. Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер уби близо 9000 души в Непал и предизвика лавина, която погреба част от базовия лагер в планината. Най-малко 18 катерачи загинаха.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 52
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 75
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 76
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 91
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: