Кошмарът на К2 продължава - издирват трима топ алпинисти, поели към върха

Кошмарът на К2 продължава. След смъртта на българина Атанас Скатов, още трима топ алпинисти от експедицията са в неизвестност. В опит да покорят втория по височина връх на земята - исландец, пакистанец и чилиец са потеглили преди 30 часа и за последен път са видени преди 15. Засега няма информация дали са успели да изкачат върха, както и за настоящия им статус. Липсва сигнал от джипиес тракерите. Според специалисти, вероятно са свършили батериите на устройствата им. Компютърните прогнози за условията на върха са за минус 42 градуса по Целзий и минус 62 при силен вятър. Хеликоптерите сега търсят следите на трима алпинисти - исландец, пакистанец и чилиец, след като вчера след полунощ са решили да тръгнат към върха. По маршрута, който взима най-много жертви - "гърлото на бутилката". "Гърлото на бутилката" е най-опасната зона, но те бяха достатъчно силни. Имаше двама пакистанци - баща и син. Синът реши да се върне, защото имало проблеми с кислородната му бутилка, каза Канушур Гурей, мениджър на експедицията. Синът се оказва и последният, видял тримата алпинисти. Той казва, че са били добре, достатъчно силни, за да продължат. Но те не се върнаха. Чакаме ги повече от 35 часа. Никаква следа от тях. Нито обаждане, нито сигнал. Наистина не знаем, допълва Гурей. Дали техният случай е като на българина Атанас Скатов - сценариите са много. Много е различно. Атанас реши да се върне и падна връщайки се обратно. Те може и да са стигнали до върха, никога няма да разберем. Може и да са се изкачили, и да се е случило на връщане. Може да е станал и някакъв проблем с кислородните бутилки заради прекалено ниската температура. Няма как да знаем, обяснява мениджърът на експедицията. Хеликоптерите не могат да помогнат. Времето става все по-лошо. Планината сега е е покрита с облаци, хеликоптерите не могат да видят нищо, допълва Гурей. Синът също не може да тръгне нагоре, за да търси баща си. Остава една възможност. Това, което можем да направим за момента, е да чакаме, казва Гурей.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 72
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 72
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 117
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.