До 2030 г. Украйна казва сбогом на въглищата

Премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че страната планира постепенно да се откаже от въглищата до 2030 г. Това съобщи порталът на правителството на Украйна. "Готови сме за предизвикателствата, пред които е изправена Украйна в контекста на зеления преход, декарбонизацията на икономиката и необходимостта от реформиране на въглищния сектор и трансформиране на въгледобивните региони", каза Денис Шмихал. Според него в Украйна функционира 61 въглищни района. Тези моноградове са обвързани с едно предприятие, но властите вече разработват програма за постепенно отказване от въглищата в рамките на десет години. Шмигал подчерта, че инфраструктурата на тези градове е остаряла. По-рано Украйна поиска от Беларус спешни доставки на електроенергия. Енергетиката на Украйна зависи от електроенергията на атомните централи и на тези от ТЕЦ.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 330
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 370
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 333
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 372
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 273
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.