Най-големият астероид лети към Земята

Най-големият астероид, който ще премине край Земята през 2021 г., ще се приближи до нашата планета на около 2 милиона километра на 21 март, предаде АФП, позовавайки се на НАСА. Риск от сблъсък няма, успокояват от американското космическо управление. Близката среща ще предостави на астрономите рядката възможност да наблюдават отблизо небесния обект. Астероидът, наречен 2001 FO32, е с диаметър под един километър. Той ще премине край Земята със скорост от 124 000 километра в час - по-бързо от повечето астероиди, които ни "посещават". "Няма риск от сблъсък. Дори когато е най-близо, астероидът ще се намира на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната", казват от НАСА. Разстоянието обаче все пак е достатъчно близко, за да бъде класифициран обектът като "потенциално опасен". Астероидът 2001 FO32 е открит преди 20 години - през март 2001 г,. и оттогава специалистите следят траекторията му. "В действителност знаем малко за този астероид и близкото му преминаване ще ни даде възможност да научим повече за него", казва Ланс Бенър от Центъра за изследване на близкоземни обекти на НАСА. Изследвайки, например, светлината, отразена от повърхността му, астрономите ще могат да придобият по-ясна представа за състава му. Любителите астрономи в южното полукълбо също ще могат да наблюдават астероида. От НАСА отбелязват, че над 95 процента от близкоземните астероиди с размера на 2001 FO32 или по-големи са каталогизирани и никой от тях няма шанс да удари нашата планета през следващия век.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 35
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 57
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 77
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 85
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас