Вулканът Суфриер на карибския остров Сейнт Винсент регистрира ново силно изригване

Вулканът на карибския остров Сейнт Винсент става все по-активен и продължава да бълва тонове пепел. Цялото местно население – над 110 хиляди души остана без чиста вода и електричество. Съседните страни започнаха да изпращат хуманитарна помощ, лекари и експерти по природни бедствия, за да помогнат за справяне с тежката ситуация. Някои от евакуираните никога няма да могат да се върнат обратно по домовете си. Вулканът Суфриер на карибския остров Сейнт Винсент регистрира ново силно изригване, което образува нов връх. Разположен на основният остров на антилската държава, в южната част на Карибите, вулканът регистрира мощно изригване с колона дим с височина 17 километра, според Центъра за сеизмични изследвания в Запада Индия, който следи дейността му. Властите не съобщават за ранени или смъртни случаи. Това е най-мощното изригване от миналия петък, което влоши и без това тежкото положение на жителите на района. Голямото количество и плътност на пепелта, която вулканът е изхвърлил от петък, потопи много райони на Сейнт Винсент в здрач, както и райони на Барбадос, друга островна държава, разположена на изток. Изригването засегна повечето от стопанските обекти в северната част на острова, включително и банановите плантации, като пепелта и лавата от вулкана пречат на движението на хора и стоки. Цялото население на карибския остров Сейнт Винсент остана без чиста вода и електричество. Освен това, на около 20 000 души, които бяха евакуирани от Сейнт Винсент, все още не е намерен подслон, съобщават от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси. Венецуела, Доминика и Сейнт Китс и Невис дариха помощи на населението на Сейнт Винсент и Гренадини. Хуманитарната помощ от правителството на Венецуела пристигна на острова с кораб, натоварен с 20 тона материали, заедно с 68 лекари и експерти по природни бедствия. Чаршафи, одеяла, храна, питейна вода, матраци и пакети за лична хигиена са само част от пратката. Правителството на Доминика повтори предложението си за помощ и подкрепа за настаняване на 300 евакуирани за пет месеца, като всички разходи са платени. От своя страна, Сейнт Китс и Невис обещаха помощ от един милион долара. Сейнт Винсент и Гренадини, с население от 110 000 души, не са имали значителна вулканична активност от 1979 г. Експлозивно изригване на Суфриер убива над 1000 души през 1902 г. Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси предупреди, че експлозиите и съпътстващото ги изригване на пепел вероятно ще продължат през следващите няколко дни.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 231
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 215
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 220
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 504
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 475
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.