Франция отваря ваксинационен център на колела

Във Франция днес отвори врати първият ваксинационен център на колела, чиято цел е да ускори имунизационната кампания в страната, пишат местни медии. Центърът е в южна Франция, недалеч от Монпелие. По примера на САЩ центърът дава възможност на хората да бъдат ваксинирани, докато са в колите си. „Това е все едно да си постоиш още малко в къши“, казва Лоран Рамон, директор на групата „Кап Cанте“, която е инициатор на проекта. Ако е успешен, проектът ще се разпространи и в други градове във Франция, допълва той. Френските власти правят всичко възможно, за да ускорят ваксинационната кампания, като през последните седмици бяха отворени мното центрове за масова ваксинация, беше засилена имунизацията през уикендите, а беше подобрено и ползването на т.нар. остатъчни дози. От вчера всички над 55-годишна възраст, които искат да се ваксинират, могат да го направят свободно. В резултат на тези усилия към 8 април, седмица по-рано от планираното, в страната беше достигнато инвото от 10 милиона поставени дози. Към 11 април 16,4 процента от французите бяха получили поне една доза, а 5,56 процента – и двете. Следващата цел е да бъдат поставено 20 милиона дози до средата на май. Тогава би трябва да започне и поетапното отваряне на страната. За това ще спомогне и пристигането тази седмица на първите пратки на еднодозавата ваксина на „Джонсън и Джонсън“, както и повишените доставки на препаратите на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“ през следващите седмици.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 314
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 290
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 298
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 305
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 275
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.