Лондон пуска ваксинационен паспорт от 17 май

Ваксинационните паспорти за британци, пътуващи в чужбина, ще бъдат пуснати от Националната здравна служба (NHS) на 17 май като приложение за смартфони и таблети, съобщава "Таймс". Такива сертификати, без да се посочват данни за резултатите от тестовете за коронавирус, ще се издават само на британците, на които са инжектирани две дози от ваксината. Тези без смартфони могат да се обадят на номер 119 и да получат хартиен сертификат, потвърждаващ тяхната ваксинация. Наличието на такива паспорти е предпоставка за пътуване на британски туристи до най-популярните им дестинации за почивка, включително Гърция, която поиска това в преговорите с британските власти. Приложението на NHS, което ще стартира за чуждестранни пътувания следващата седмица, първоначално е създадено, за медицинските досиета, прием при лекари или онлайн повторни рецепти. Технологичното звено на NHS Digital работи върху приложението, за да изтегли данните за ваксините от медицинските записи и да ги покаже на отделен екран, който може да бъде представен на служителите. За да използват приложението, жителите на Обединеното кралство трябва да се регистрират и да го направят поне две седмици преди да пътуват в чужбина. Като алтернатива те могат да кандидатстват за хартиен сертификат, който ще бъде на разположение пет дни след втората доза ваксина. Ще отнеме още пет дни, за да се доставят. Всички желаещи "ще имат достъп до безплатното приложение на NHS на мобилни устройства като смартфони или таблети от 17 май", се казва в изявление на британските власти, които препоръчват регистрация "преди да резервират международни пътувания". 67% от пълнолетните британци (35,5 милиона души) са получили първа доза, а 34% (17,9 милиона души) са получили и втора доза ваксина.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас!

  • 24 Юни 2021
  • 54
Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас! Leeroy Thornhill е един от основателите на Prodigy, но след 10 години в групата, множество световни хитове и турнета, започва соловата си кариера като диджей и продуцент.

„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“

  • 24 Юни 2021
  • 60
„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“ е надсловът на няколко събития, с които в Бургас ще бъде отбелязан 26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици.

Нов паркинг в к-с Зорница

  • 24 Юни 2021
  • 59
Завършиха новия паркинг зад бл. 47 в к-с „Зорница“. Неговите жители се възползваха от програмата „Моят квартал, моят град, моята улица“, инициирана от кмета Димитър Николов, и бяха много настоятелни в искането край сградата да се реализира именно такъв проект.

"Триатлон Бургас" ще се проведе този уикенд

  • 24 Юни 2021
  • 53
Един от най-успешните ни олимпийци Евгения Раданова, която е и световна шампионка и седемкратна европейска шампионка по шортрек, световният рекордьор по 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн Цанко Цанков и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще се включат в държавното първенство спринтова дистанция „Триатлон Бургас 2021“, което ще се проведе през уикенда.

Има свободни места в програмата "Асистентска подкрепа"

  • 24 Юни 2021
  • 60
Все още има свободни места за потребители и социални асистенти на най-новата общинска социална услуга „Асистентска подкрепа“ на Домашен социален патронаж Бургас. Това е специализирана социална услуга, която включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ.