САЩ намаляват ракетните системи в Близкия Изток заради Русия и Китай

САЩ съкращават рязко броя на противоракетните си системи в Близкия Изток в рамките на реорганизацията на своето военно присъствие в региона, за да концентрират внимание и сили върху предизвикателствата от страна на Русия и Китай, съобщава WSJ, като се позовава на източници от американската администрация. Съкращаването на военната техника, за което не е било обявено официално, е започнало след телефонен разговор между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Пентагонът вече извежда 8 противоракетни системи "Пейттриът" от Ирак, Кувейт, Йордания и Саудитска Арабия. Освен това от саудитското кралство се изтегля и системата за трансатмосферно прехващане THAAD, като се съкращава и броят на американските изтребители там. "Това което виждате е преразпределение на ресурсите в съответствие със стратегическите приоритети - заявява високопоставен чиновник от американската администрация. - Все още разполагаме с военни сили в Ирак и Сирия, те не си отиват. Все още имаме и бази в страните-партньори от Персийския залив - те не се закриват, все още има значително наше присъствие". Според източника, причината за изтеглянето на техниката също така е свързана и с връщане към традиционното ниво на присъствие на САЩ в региона, след като предишната администрация съсредоточи в Близкия изток техника за натиск над Иран. Според настоящото американско управление това не е спряло Иран от дестабилизиращи действия. Освен това Саудитска Арабия е подобрила своите отбранителни възможности и самостоятелно е прихванала повечето ракетни атаки. А и американските противоракетни системи се нуждаят от обслужване и ремонт. САЩ НЯМА ДА СПИРАТ ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА Белият дом нарече "глупости" появилите се вчера съобщения, че ще преустанови военната си помощ за Украйна. "Идейта, че сме спрели помощта за Украйна в областта на сигурността е глупост. Само миналата седмица преди срещата САЩ - Русия (б.р. - на президентите Байдън и Путин) ние предоставихме 150-милионен пакет помощ в областта на сигурността, включително и оръжие", се казва в писмено изавление на говорителя на Белия дом Джен Псаки. Според нея към момента на Украйна е предоствена помощ в пълния обем, одобрен от Конгреса.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 129
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 141
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 123
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 161
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 113
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.