Заев: Не ни трябва ЕС, ако някой иска да преговаряме за македонския език и идентичност

  • 25 Юни 2021
"Нито това правителство, нито което и да е друго има право да разговаря за македонския език и македонската идентичност". Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на парламентарното заседание в четвъртък, на които бяха поставяни депутатски въпроси. "Не ни трябва Европейски съюз, ако някой иска да преговаряме за македонския език и македонската идентичност. Защото ще бъдем обезличени. Няма кой да влезе в ЕС, защото мнозинството народ в държавата сме македонци", каза Заев. Той отговори на депутатката Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която запита защо няма начало на преговори с ЕС и поиска премиерът да прочете предложението, с което е заминал за София. Премиерът обясни, че с България се разговаря за пътната карта, каквото е предложението за решаване на проблема, в което са посочени всички области за сътрудничество, като например изграждане на инфраструктура, отваряне на гранични пунктове, по-добро сътрудничество между институциите. "Втората част, на която се спираме в пътната карта, е интензивността на срещите на Комисията по историческите и образователните въпроси, без да се уточнява за какво разговаря Комисията, защото там членуват експерти. На едно място, в което се споменава македонският език, пише, че става въпрос за два сходни, но различни и международно признати езици", подчерта Заев. Той каза още, че преговорите с ЕС не са започнали още поради вътрешната ситуация в България, която няма политическо правителство и конституиран парламент. Премиерът вярва, че в идния период разговорите с България ще продължат.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 79
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.