Московий е името на новия 115-и елемент в Менделеевата таблица

Официалните имена на четири нови елемента от периодичната таблица на Дмитрий Менделеев бяха обявени в сряда и един от тях ще увековечи името на руската столица. Международният съюз за теоретична и приложна химия (IUPAC) обсъжда предложенията в продължение на 5 месеца и реши да приеме предложенията за елементи под номера 113, 115, 117 и 118. Те вече ще се наричат: - нихоний (Nihonium със симвмол Nh и номер 113), - московий (Moscovium със символ Mc и номер 115), - тенесин (Tennessine със символ Ts и номер 117), - органесон (Oganesson със символ Og и номер 118). Предложението за московий бе мотивирано с това, че той е открит от учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна в Подмосковието. С Русия е свързано и името на органесон, който е кръстен на академика от Руската академия на науките Юрий Оганесян, световно известен изследовател на свръхтежките елементи. Нихоният е кръстен на местното име на Япония (Нихон, или Страната на изгряващото слънце) по предложение на изследователския център RIKEN Nishina. Тенесинът идва от името на щата Тенеси, където са такива научни центрове като националната лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ в Оук Ридж, Университета "Вандербилт" и Университета на Тенеси в Ноксвил. От IUPAC обясняват, че традицията е имената да се дават според конкретно място, географски райони или учен. Предвид логиката за именуване в съответната група е добавено окончанието -ium за елементи 113 и 115, -ine за 117 и -on за 118. По време на обсъжданията за имената е имало и други предложения, включително подкрепени с петиции на хиляди симпатизанти, но принципът на IUPAC е, че право да са кръстници имат само откривателите. http://www.dnevnik.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 33
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 35
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 34
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 36
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 33
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.