« октомври 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Оперираха папата три часа

Малко преди полунощ в неделя приключи успешно операцията на дебелото черво на папа Франциск в римската болница „Агостино Джемели“ – съобщиха от реномираното лечебно заведение с нарочен бюлетин. Хирургическата намеса, която е започнала в 19 часа с пълна упойка, е осъществена от светилото на италианската хирургия професор Серджо Алфиери. Предстои Светият отец да се възстановява поне пет дни в т.нар. папско отделение на десетия етаж на болницата, където са били лекувани предшествениците му Йоан Павел II и Бенедикт XVI. Според пресаташето на Светия престол Матео Бруни хирургическата интервенция е била планирана отдавна, но съобщението за нея в ранния следобед на неделя изненада доста неприятно не само католиците по света. Точната диагноза на заболяването на папа Франциск е симптоматична стеноза на дебелото черво или дивертикулоза – най-често срещаното според медиците заболяване на долния чревен тракт у човека след навършване на петдесет години. Казано най-общо, страданието се характеризира с появата на малки хернии-торбички по стените на важния орган, като над 70 на сто от покосените от заболяването хора обикновено нямат оплаквания. Мъките обаче се появяват при евнтуално натрупване на бактерии във въпросните „торбички“, защото микроорганизмите предизвикват остри възпаления, водещи до кървене и дори до перфорация на чревната стена. Освен това дивертиколозата може да предизвика постепенно стесняване на дебелото черво и даже да доведе до запушването му със съответните отрицателни последствия за целия организъм. Ето защо при усложнения се практикува изрязване на част от него – операция, на която е бил подложен Светия отец и която се смята за рутинна, приключваща обикновено без усложнения. Според грижещите се за папа Франциск доктори, въпреки неговите 84 години, като цяло той е в добро здраве, независимо от това, че като младеж му е била отстранена част от белия дроб. Имал е пердета и на двете очи, които са мубили отстранени с лазер. От няколко години го мъчи от време на време обаче остър ишиас, поради което през миналата зима Светият отец е бил подложен на диета с цел да свали 7-8 кила и да се намали натиска върху костите в кръста. Някои медици смятат, че може би именно тази диета е предизвикала изострянето на дивертикулозата, която е наложила хироргическата намеса на проф. Алфиери. Преди да постъпи в болницата „Джемели“ папа Франциск произнесе пред богомолците на площад „Свети Петър“ в Рим традиционното си пасторално неделно слово, в което обеща в средата на септември да посети Унгария и Словакия. След като научи за неочакваната хоспитализация на Светия отец пожелания за бързо оздравяване му изпрати намиращия се на официално посещение във Франция президент на Италия Серджо Матарела.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Учебната година по краезнание започна

 • 15 Окт 2021
 • 277
Започна учебната година по краезнание в 12 училища и всички детски градини в община Бургас. Новият предмет се изучава в първи и пети клас в училище и в 3 и 4 група в детските градини, където се реализира новата общинска програма „Моят град Бургас”.

„Изкуствен Интелект за Публични Политики“ и в Бургас

 • 15 Окт 2021
 • 195
Община Бургас се присъедини като партньор по тригодишен проект „Изкуствен Интелект (ИИ) за Публични Политики“, финансиран по Програма „Хоризонт2020“.

Нежелан детски кът в к-с Лазур?

 • 15 Окт 2021
 • 193
През лятото бургазлии с адреси в бл. 88 и на ул. „Юрий Венелин“ №24 в к-с „Лазур“ заявиха отново категоричното си нежелание под прозорците им да има детски кът. Още през 2018 г. те събраха подписи ПРОТИВ него и ги внесоха в Общината.

Нов детски кът в квартал "Горно Езерово"

 • 14 Окт 2021
 • 7
 • 337
Община Бургас благоустрои пространството пред Народно читалище "Васил Левски 1937" в квартал „Горно Езерово“. За изпълнението на проекта тя привлече средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Безплатни прегледи за глаукома организира община Бургас

 • 13 Окт 2021
 • 6
 • 437
Община Бургас организира безплатни профилактични прегледи за възрастните хора за симптоми на очното заболяване глаукома. Новата профилактична кампания на общинската администрация е посветена на Световния ден на зрението – 13-ти октомври.