Сканадалните досиета "Пандора" достигнаха Борис Джонсън

Изтеклите документи за офшорни компании повдигнаха неудобни въпроси за управляващата партия на Борис Джонсън във Великобритания относно дарения, правени от един от най-големите спонсори на торите, съпруга на бивш висш руски служител, съобщи BBC. Любов Чернухина е дарила близо 1,9 млн. паунда на Консервативната партия от 2012 г. насам. Документи от т. нар. „Пандора пейпърс“ показват, че съпругът й Владимир, който има финансови връзки с близки до Кремъл, стои зад нейното лично богатство. Адвокатите на Чернухина казват, че тя е британски гражданин и е свободна да се разпорежда със собствените си пари по свое усмотрение. Даренията за торите "отвориха" много правителствени врати пред 48-годишната Чернухина. Нейната щедрост й купи както правото да играе тенис с Борис Джонсън, както и и вечеря с Тереза Мей, когато беше премиер. Досега обаче малко се знаеше за произхода на капиталите на Чернухини. Документите от „Пандора пейпърс“ свързват двойката с три тръста, мрежа от 32 компании и активи в размер на над 100 милиона паунда. Те посочват факта, че източникът на богатството на Чернухина е нейният 52-годишен съпруг: в един от имейлите се казва, че тя е „финансово издържана от съпруга си“, а в другия тя е представена като „домакиня“. Сред документите е удостоверение за заем за 4 милиона паунда, което офшорната компания на Владимир Чернухин издаде на британската компания на съпругата му. Информацията е събрана от програмата на BBC „Панорама“ съвместно с вестник „Гардиън“ след преглед на материали от „Пандора пейпърс“, до който са получили достъп 650 журналисти от цял свят чрез Международния консорциум по разследваща журналистика (ICIJ). Изтичането на почти 12 милиона файла се оказа едно от най -големите в съвременната история на офшорния бизнес. Имената на черногорския президент Джуканович и сина му изтекоха в „Пандора пейпърс” На молба да коментира фактите за спонсорите, разкрити благодарение на „Пандора пейпърс“, Борис Джонсън отговори, че всички дарения са надлежно проверени съгласно правилата, установени, когато е бил в опозиция. Правозащитници от Transparency International обаче наричат подобни проверки формалност и казват, че правилата могат лесно да бъдат заобиколени, ако си затворите очите.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 55
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 53
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 58
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 377
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 349
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.