Полицията в Берлин потвърди "предполагаема терористична атака" на Коледния базар

Най-малко 12 души са загинаха, а 48 бяха ранени, след като камион се вряза в хора по време на коледен базар в центъра на Берлин. Първоначално органите на реда в Берлин не твърдяха, че не се знае дали нападението е било умишлено или инцидент. Във вторник рано сутринта обаче германската полиция съобщи, че става дума за терористичен акт. Машината е изминала 50 метра преди да спре и е разрушила дузина къщички на базара. Свидетели съобщават за силен взрив, който бе последван от предупреждения на полицията, че от камиона може да изтича газ. Шофьорът на камиона е арестуван. Той се е опитал да избяга по посока на Зоологическата градина. С него е имало придружител, който е загинал при удара. Властите потвърдиха и че откритият в камиона мъртъв мъж от полски произход не е карал по време на инцидента. Това засилва версиите, че превозното средство е било откраднато или отвлечено. Все още няма официален коментар за самоличността на заловения предполагаем шофьор, който избяга от мястото на сблъсъка. Вътрешният министър на Берлин Андреас Гейзел и германският вътрешен министър Томас де Мезиер бяха много внимателни в коментарите си в първите часове след случилото се и информацията беше, че не могат да определят дали е инцидент или атака. Мезиер коментира през нощта, че не иска да го нарича "атака", докато не е сигурно какво показва разследването, въпреки че много неща сочат към това. Все още няма официална информация за жертвите, като по-рано през нощта, местните медии съобщиха, че сред тях са германски граждани и чужденци. В понеделник сутринта съобщи, че камионът ще бъде преместен от мястото за последващи съдебни експертизи. Тя отново призова гражданите да не разпространяват снимки от мястото на трагедията от уважение към пострадалите и жертвите. Властите обявиха през нощта специална интернет страница, на която свидетелите могат да качват снимки и видео от случилото се. До момента официално е потвърдена смъртта на 12 души, а ранени са 48, някои от които много тежко. Камионът е собственост на полска фирма, но собственикът й заяви пред медиите, че са загубили връзка с шофьора в понеделник следобяд. Разследващите съобщиха, че работят по версия за кражба на превозното средство. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 0
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 0
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 7
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 8
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 7
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.