« октомври 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Съдът на ЕС: Данни за местоположение и трафик може да се събират при заплаха за националната сигурност

Правото на Европейския съюз не позволява неизбирателно сбиране на данни за трафик и местоположение освен ако няма заплаха за националната сигурност. Това е записано в решение на Съда на ЕС. То е постановено по дело, заведено от два немски телекома - SpaceNet и Telekom Deutschland. Компанните обжалват разпоредби от немския Закон за далекосъобщенията, според които са задължени да пазят данни за клиентите си. Делото е започнало пред федералния административен съд в Германия. Той е поискал тълкуване от Съда на ЕС.

"Правото на Съюза не допуска национално законодателство, предвиждащо общо и неизбирателно съхраняване на данни за трафик и на данни за местонахождение като превантивна мярка за целите на борбата с тежката престъпност и предотвратяването на сериозните заплахи за обществената сигурност", пише в решението на европейските съдии. От друга страна обаче те признават на отделните държави членки правото да въвежда законодателство, с което телекомите се задължават да съхраняват данни, но при условие, че "съответната държава членка е изправена пред сериозна заплаха за националната сигурност, която е действителна и настояща или предвидима".

Подобно задължение може да подлежи на съдебен или друг контрол. Друго важно условие е събирането на данните е ограничено във времето. Германският закон позволява съхранение на голяма съвкупност от данни, посочва още съдът. Сред тях са информация за източника и местоназначението на повикването, датата и часа на началото и на края на връзката, или, в случай на предаване на кратки, мултимедийни или подобни съобщения — времето на изпращането и на получаването на съобщението, както и при мобилно ползване — знаците на клетката, която се използва от осъществяващата и от приемащата повикването линия в началото на връзка. Според разпоредбите тази информация трябва да се съхранява от компанията за период от четири или десет седмици.

Подобни данни позволяват да се направят доста точни изводи за личния живот на наблюдаваните лица, посочва съдът. Това не е първият път, в който институцията се произнася по такива въпроси. Предишните решения обаче са за съхранение на различен обем данни. Сега съдът потвърждава досегашната си практика.

"Добър ден за гражданските права". Така немският министър на правосъдието Марко Бушман коментира съдебното решение. От поста му в туитър става ясно, че предстоят законови промени. "Сега бързо и окончателно ще премахнем задържането на данни без причина от закона", написа той.

https://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

19 късометражни ленти от цял свят ще бъдат показани на фестивала „Карантината“ в Бургас

  • 05 Окт 2022
  • 200
С вход свободен, V Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, с партньорството на Община Бургас, отправят покана към всички любители на седмото изкуство.

На вниманието на бургаския бизнес: Днес отварят процедура в помощ на малки и средни предприятия

  • 05 Окт 2022
  • 192
Процедурата по Национален план за възстановяване и устойчивост, която е за получаване на безвъзмездни средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия”, ще бъде обявена днес, 05.10.2022 г.

Орлин Горанов и Маргарита Хранова представят песни от „Златният Орфей“ в Операта

  • 05 Окт 2022
  • 174
За любителите на вечните песни, вълнували меломаните преди десетилетия и продължаващи да звучат актуално и днес, е създаден новият проект на Държавна опера – Бургас – „Златните песни от "Златният Орфей", който е фестивал емблема на световно ниво, на чиято сцена в курортен комплекс "Слънчев бряг" своето достойно място в съкровищницата на съвременната българска музика са заслужили незабравими песенни заглавия, част от които ще прозвучат и на 7‐и октомври от 19 часа в залата на Бургаската опера.

РУО – Бургас организира поредица от инициативи за Деня на учителя

  • 04 Окт 2022
  • 347
По повод Международния ден на учителя – 5 октомври, Регионалното управление на образованието - Бургас стартира кампания, чиято цел е да сложи фокус върху важността на труда на учителя и това, че всеки преподавател е важен.

Нов сайт показва какви са ползите от използването на геотермална енергия

  • 04 Окт 2022
  • 367
Нов интернет сайт представя принципа на отопление и охлаждане на сгради с геотермална енергия. Той е разработен в рамките на проекта на Община Бургас „Внедряване на ВЕИ чрез изграждане на геотермална термопомпена инсталация и реконструкция на отоплителна инсталация в детска ясла №3, гр. Бургас“.