« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Съдът на ЕС: Данни за местоположение и трафик може да се събират при заплаха за националната сигурност

Правото на Европейския съюз не позволява неизбирателно сбиране на данни за трафик и местоположение освен ако няма заплаха за националната сигурност. Това е записано в решение на Съда на ЕС. То е постановено по дело, заведено от два немски телекома - SpaceNet и Telekom Deutschland. Компанните обжалват разпоредби от немския Закон за далекосъобщенията, според които са задължени да пазят данни за клиентите си. Делото е започнало пред федералния административен съд в Германия. Той е поискал тълкуване от Съда на ЕС.

"Правото на Съюза не допуска национално законодателство, предвиждащо общо и неизбирателно съхраняване на данни за трафик и на данни за местонахождение като превантивна мярка за целите на борбата с тежката престъпност и предотвратяването на сериозните заплахи за обществената сигурност", пише в решението на европейските съдии. От друга страна обаче те признават на отделните държави членки правото да въвежда законодателство, с което телекомите се задължават да съхраняват данни, но при условие, че "съответната държава членка е изправена пред сериозна заплаха за националната сигурност, която е действителна и настояща или предвидима".

Подобно задължение може да подлежи на съдебен или друг контрол. Друго важно условие е събирането на данните е ограничено във времето. Германският закон позволява съхранение на голяма съвкупност от данни, посочва още съдът. Сред тях са информация за източника и местоназначението на повикването, датата и часа на началото и на края на връзката, или, в случай на предаване на кратки, мултимедийни или подобни съобщения — времето на изпращането и на получаването на съобщението, както и при мобилно ползване — знаците на клетката, която се използва от осъществяващата и от приемащата повикването линия в началото на връзка. Според разпоредбите тази информация трябва да се съхранява от компанията за период от четири или десет седмици.

Подобни данни позволяват да се направят доста точни изводи за личния живот на наблюдаваните лица, посочва съдът. Това не е първият път, в който институцията се произнася по такива въпроси. Предишните решения обаче са за съхранение на различен обем данни. Сега съдът потвърждава досегашната си практика.

"Добър ден за гражданските права". Така немският министър на правосъдието Марко Бушман коментира съдебното решение. От поста му в туитър става ясно, че предстоят законови промени. "Сега бързо и окончателно ще премахнем задържането на данни без причина от закона", написа той.

https://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 197
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 243
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 256
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 254
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 230
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение