Путин окачестви убийството на руския посланик в Анкара като провокация

Путин окачестви убийството на руския посланик в Анкара като провокация Светът Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган и Президентът на Русия Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин нарече покушение срещу руския посланик в Анкара Андрей Карлов „подло убийство“ и провокация, целяща провала на нормализацията на руско-турските отношения и на мирния процес в Сирия, съобщи РИА "Новости".

"Отговорът ни може да бъде само един – засилване на борбата с терора. И бандитите ще почувстват това“ заяви Путин.

Държавният глава на Русия поднесе съболезнованията си на близките и роднините на дипломата и поръча той да бъде предложен за държавна награда.

Президентът описа Карлов като блестящ дипломат, който „се е ползвал с много добра репутация“ в Турция.

„Андрей Генадиевич беше и много интелигентен, мек човек, добър“, посочи президентът, като добави, че са се познавали лично.

Веднага след убийството на Андрей Карлов Путин е обсъдил трагедията по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Двамата президенти са се договорили Русия да изпрати в Турция следствена група, която да се включи в разследването на убийството.

Турският президент определил случилото се като „нападение срещу турския народ“ и „откровена провокация“. „От свое име и от името на целия турски народ искам да изразя лично на президента Путин и на целия руски народ нашите най-дълбоки съболезнования. Този терористичен акт ще бъде разследван особено щателно. Ще бъде създадена двустранна комисия за разследването на трагедията“, подчертал Ердоган.

Въпреки трагедията, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу не отмени планираното за днес посещение в Москва. Във вторник той ще вземе участие в тристранните преговори с участието на външните министри на Русия и Иран Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф.

По думите на Чавушоглу престъплението е насочено срещу съвместните действия на Русия и Турция за урегулиране на ситуацията в Сирия и спасяване на гражданското население. „Двете страни прекрасно разбират, че тази долна постъпка няма да навреди на нашите отношения“, подчерта Чавушоглу.

Както съобщи Лавров, на срещата на външните министри ще бъдат набелязани мерки, които „ще направят невъзможна реализацията на плановете на поръчителите на убийството на посланика“.

Много страни и международни организации осъдиха убийството на Андрей Карлов. Сред първите, изпратили съболезнователни телеграми, бе върховният представител по въпросите на външните работи и сигурността на Европейския съюз Федерика Могерини, съобщиха от руското МВнР.

Съветът за сигурност на ООН осъди убийството като терористичен акт и призова да бъдат наказани „изпълнителите, организаторите и спонсорите“.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ са готови да окажат помощ при разследването на убийството.

„Категорично осъждам отвратителното убийство на руския посланик в Анкара. Трябва да създадем общ фронт срещу тероризма“, се казва в съобщението на генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниера.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че е „шокиран от подлото убийство на руския посланик“.

Съпричастност към Русия изразиха представители на Италия, Франция, Беларус, Германия и редица други страни.

Посланикът на Турция в Русия Хюсеин Дириоз „решително осъди“ убийството на Карлов, „имащо провокационна цел“. Той изтъкна заслугите на загиналия дипломат за развитието на руско-турските отношения.

Министърът на външните работи на Китай Ван И поднесе съболезнованията си на руския външен министър Сергей лавров във връзка с убийството на Карлов и изрази подкрепата си за усилията и действията на Русия в борбата с тероризма.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп осъди убийството на руския посланик в Турция и заяви, че покушението е дело на ръцете на „радикален ислямски терорист“. „Убийството на посланика е нарушение на всички норми на цивилизования свят, то заслужава всеобщо осъждане“, се казва в писменото му изявление.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.