Европейският парламент избира новото си ръководство

На първата си за годината сесия в Страсбург Европейският парламент ще избере новото си ръководство. Предвижда се дебатите по определянето на следващия председател на ЕП да започнат тази вечер с представянето на седмината кандидати за ръководния пост.

Списъкът на кандидатите включва Елеонора Форенза (група "Европейска обединена левица"/Италия), Джийн Ламбърт(Зелени/Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи/Италия), Лауренцио Ребега ("Европа на народите и свободата"/Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори/Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия/Италия), Ги Верхофстат (АЛДЕ/Белгия).

Утре предстои гласуването на евродепутатите, с което новият председател ще бъде избран за следващите две години и половина. Тайното гласуване ще бъде председателствано от досегашния ръководител на ЕП Мартин Шулц.

Процедурата предвижда председателят да бъде определен с до четири гласувания. Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените действителни гласове в първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия, последен тур. В последното гласуване се състезават двамата кандидати, които са получили най-много гласове на третия тур. Нови кандидатури могат да се появят преди всяко от първите три гласувания.

В сряда евродепутатите ще изберат 14 заместник-председатели на ЕП и петима квестори чрез тайно електронно гласуване, председателствано от новоизбрания председател на институцията. ЕП ще одобри числения състав на своите 22 постоянни комисии. В четвъртък евродепутатите ще гласуват назначаването на членове на парламентарните комисии.

Сред останалите теми от сесията утре ЕП се очаква да изрази настояване за връщането на "черния списък" за пране на пари за държави извън ЕС. Възможно е ЕП да поиска Европейската комисия да преразгледа своя списък на страни, които се възприемат за опасни по отношение на изпирането на пари и финансирането на тероризма. В проекта за резолюция се предлага списъкът да бъде разширен с територии, в които данъчните престъпления са улеснени.

Списъкът на ЕК се състои досега от 11 страни, включително Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, и Сирия, в които се наблюдават стратегически слабости за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Граждани и дружества от страните, включени в този списък, преминават по-строги от обичайните проверки, когато се регистрират в ЕС. Ако евродепутатите одобрят връщането на списъка на ЕК, комисията ще може да го разшири.

В сряда ЕП ще обсъди въпросите с миграцията, Русия, Украйна, Кипър, Великобритания. В същия ден евродепутатите ще се запознаят с програмата на Малта за председателството на Съвета на ЕС до юли. В четвъртък ЕП ще обсъди възможностите за предоставяне на помощ за бежанците и мигрантите в Европа заради зимата.
blitz.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 40
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 76
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 83
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 78
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.