« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Сеизмолог вещае силно земетресение край Мраморно море

Силно земетресение се очаква да разтърси района на Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул, предупреждава турски експерт, цитиран от БТА. В близък район бяха трусовете от 5,3 по Рихтер тази седмица, които за щастие не взеха жертви. Професор Халук Йозенер, сеизмолог от Института за проучване на земетресенията към обсерваторията "Кандили" при Босфорския институт, твърди: "Следващото силно земетресение, имам предвид такова с магнитуд над 7-ма степен, очакваме, че ще бъде в района на Мармара, за съжаление. Но какво може да направим? Земетресенията са природни явления. Ние нямаме начини да ги предотвратяваме." На научна конференция проф. Йозенер припомни, че Турция е силно земетръсна страна. "Трябва да бъдем готови, няма да е изненада, ако Истанбул бъде разтърсен и от по-силни земетресения". Според специалиста Анадолският и Егейският блок се плъзгат на запад обратно на часовниковата стрелка. Той добави: "Мнозина сеизмолози вече очакват такива развития. Има много голямо натрупване на енергия. Гражданите също трябва да знаят. Рискът от силно, катастрофално земетресение в Турция, е 80-90 процента. Специално това се отнася за района на Мармара." Сега учените спорят наведнъж или на части ще има счупване на разломите в Мармара, поясни Йозенер. От това ще зависи и интензитетът на земетресението - 7-ма или над 7-ма степен. "Аз съм на мнение, че дали ще се разцепи наведнъж или на части, няма голяма разлика за енергията, която ще се отприщи - продължи турският експерт. - Земетресение с магнитуд 7,2 ще нанесе големи поражения в района Мармара. Но кога ще стане това, не мога да кажа." http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 49
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 56
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 101
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 97
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.