Пред 16 съдии в Хага започна делото Украйна срещу Русия

Пред 16 съдии в Хага започна делото Украйна срещу Русия Светът В Международния съд в Хага започна делото, заведено от Украйна срещу Русия | Сн.: БТА
Пред състав от 16 съдии в Международния съд в Хага започна дело, заведено от Украйна срещу Русия. Русия е обвинена, че финансира сепаратистките бунтовници в Донбас и дискриминира татарите и украинците в анексирания Крим, предаде Асошиейтед прес. Киев иска още Москва да бъде осъдена да плати обезщетение за сваления малайзийски самолет през 2014 г. Самолетът, изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален с ракета "земя-въздух" над военна зона в Източна Украйна, при което загинаха всички 298 души на борда. Ищецът настоява също, докато трае делото, съдът да наложи на Русия "временни санкции", сред които да й забрани да финансира и въоръжава промосковските бунтовници и да спре дискриминацията срещу татарите в Крим. ТАСС цитира неназован източник от съда в Хага, според когото започналите днес четиридневни слушания са по иска на Украйна за налагането на "временни ограничителни мерки", което означавало, че "делото не се намира на стадия разглеждане по същество". Руската делегация в състав от 35 човека се оглавява от Роман Колодкин, шеф на правния отдел на Министерството на външните работи, който преди е бил посланик в Холандия. Украинската делегация е начело с Олена Зеркал, заместник-министър на външните работи . Внесената на 16 януари жалба на Украйна срещу Руската федерация е за нарушения от руска страна на Конвенцията на ООН за противодействие на финансирането на тероризма и Конвенцията за премахване на всички форми на расовата дискриминация, посочва ТАСС, цитирана от БТА. На днешното заседания Олена Зеркал изложила обвиненията на Киев към Москва, че финансира тероризма, като доставя оръжия, муниции и финанси на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, а освен това дискриминира хората от неруска националност на анексирания Кримски полуостров, предаде АП. "Това дело ще изпрати послание за това дали международния правов ред може да се изправи срещу могъщи страни, които пренебрегват закона и не спазват човешките права", каза тя пред 16-те съдии. За утре е предвидено Русия да изложи своите юридически контрааргументи. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 369
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 341
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 349
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 326
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 289
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.