Несправедливостите разпъвали на кръст достойнството на човека

Папа Франциск разобличи корупция и несправедливостите които "разпъват на кръст" достойнството на човека, предадоха Асошиейтед прес и електронното издание на в. "Кориере дела сера", цитирани от БТА. Главата на Римокатолическата църква отслужи среднощна пасхална литургия в базиликата Свети Петър във Ватикана. Месата протече при засилени мерки за сигурност в и около Ватикана. В началото на пасхалната служба папата прекоси централната пътека в храма насред мрак, държейки само една свещ. Това символизираше мрака, който се е спуснал над земята след разпъването на Христос на кръста. Когато Франциск стигна до олтара, светлините в базиликата бяха отново запалени и това символизираше светлината от Христовото възкресение. В проповедта си по време на църковната служба папата припомни библейската сцена на двете жени - христовата майка Мария и Мария Магдалена, които дълбоко опечалени посетили гроба на Христос. Той сравни отчаянието на тези две жени с отчаянието, което може и днес да се види по лицата на много хора по света, жертви на бедността, на експлоатацията и на несправедливостта. "В бледите и окъпани от сълзи лица на жените, дошли на гроба на Христос, можем да открием лицата на толкова майки и баби, лицата на децата и на младежите, които понасят бремето и болката на толкова нечовешка несправедливост", каза Франциск, цитиран от електронното издание на в. "Кориере дела сера". "В лицата на тези две жени виждаме отражението на лицата на всички онези, които изпитват болката на мизерията, на експлоатацията и на трафика. Отражението на лицата на онези, които се сблъскват с презрението, защото са имигранти, защото са сираци без родина, без дом, без семейство, чийто поглед разкрива самота и изоставяне. Отражението на лицата на майките, които плачат, виждайки живота на своите деца, погребан под тежестта на корупцията, която лишава от права и потъпква толкова стремежи, погребан под ежедневния егоизъм, който разпъва на кръст и погребва надеждата на мнозина, под тежестта на парализиращата и стерилна бюрокрация, която не позволява на нещата да се променят", заяви папата. Той добави, че в болката си двете жени, дошли на гроба на Христос, имат лицето на всички онези, чието "достойнство е разпънато на кръст". Папата призова миряните обаче да не се примиряват с това, а да хранят надежда, така както тя е въплътена във възкръсването на Христос. Той каза, че с възкресението си Христос "не само е повдигнал камъка на гроба, но е пожелал и да премахне всички бариери, които затварят хората в техните стерилни песимистични мисли и настроения, в обсесивните им стремежи към сигурност и в безмерните им амбиции, които са способни да се подиграят с достойнството на другите хора". По време на църковната служба папата кръсти и 11 души, повечето от тях възрастни хора от Италия, Испания, Чехия, Албания, Малта, САЩ, Малайзия и Китай, допълва Ройтерс. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 98
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 91
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 80
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 81
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 90
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.