Еврокомисията глоби "Фейсбук" със 110 млн. евро за лъжа при придобиването на WhatsApp

Европейската комисия глоби "Фейсбук" със 110 млн. евро, че е подвел Брюксел по време на придобиването на WhatsApp. Това съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер. Наказанието е за некоректна и подвеждаща информация, която от "Фейсбук" (Facebook) са дали на еврокомисията през 2014 г., когато компанията е придобивала приложението WhatsApp. "Днешното решение праща ясен сигнал към компаниите, че трябва да се съобразяват с всички аспекти от правилата на ЕС за придобиване, включително със задължението си да доставят точна информация. То налага пропорционална и сдържаща глоба на "Фейсбук", каза Вестегер. През 2014 г. компанията е заявила пред Комисията, че не е способна да установи автоматично свързване между профилите на потребителите във "Фейсбук" и WhatsApp. През 2016 г. обаче WhatsApp обяви нови правила за употреба, в които присъстваше възможността да се свържат акаунтите в приложението (за които е нужен телефонен номер) с идентичността на потребителя в социалната мрежа. Еврокомисията е установила, че техническата възможност за това е съществувала още през 2014 г. и че екипът на "Фейсбук" е знаел за това. Днешното наказание не променя факта, че ЕК е приела сливането между двете фирми. Това е първият случай, в който Комисията налага глоба по такъв казус. Италия наказа WhatsApp Приложението WhatsApp пък бе глобено с 3 млн. евро от властите в Италия, задето подвежда потребителите си, че няма да могат да го използват, ако не предадат личната си информация с "Фейсбук". За това съобщи в. "Файненшъл таймс", цитирайки решение на италианската комисия за защита на личните данни. Според властите WhatsApp "изрично е подчертало", че потребителите трябва да се съгласят на новите условия за употреба, в които е включено съгласие данните им да бъдат споделени с "Фейсбук" като част от ъпгрейд на приложението. Франция и личните данни Френската Комисия за защита на личните данни (CNIL) наложи на "Фейсбук" глоба в размер на 150 000 евро. Франция участва в европейска инициатива с други четири агенции за защита на неприкосновеността – тези на Белгия, Холандия, Испания и провинция Хамбург. Проверката на властите в Париж е установила наличието на "множество нарушения" на съответния закон, включително събиране на данните на потребителите за целите на рекламата и следенето им, докато сърфират в други сайтове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 75
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 80
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 64
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 68
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 79
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.