Тръмп налага нова политика към Куба

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че отменя "напълно едностранчивата сделка с Куба", сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, предадоха световните агенции. Тръмп подписа президентска наредба, с която отменя някои елементи от историческото отваряне, предприето от Обама към Куба след дипломатическия пробив през 2014 г. между някогашните врагове от Студената война. Тръмп представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че карибската страна си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама "ужасна и погрешна сделка", но "сега тези дни приключиха". Той каза, че наказателните мерки срещу Куба ще останат в сила, докато кубинските власти освободят политическите затворници, спрат да малтретират дисидентите и зачитат свободата на изразяване. "Ние повече няма да мълчим пред комунистическото потисничество", каза Тръмп. "Америка отхвърля потисниците на кубинския народ", заяви президентът. "Те са отхвърлени официално днес - отхвърлени", каза той. Тръмп все пак оставя в сила много от промените, направени от Обама. Отворените отново посолства на Куба във Вашингтон и на САЩ в Хавана ще продължат да действат. Американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да могат да пътуват до Куба. Отделните пътувания на американци до Куба, позволени от Обама за първи път от десетилетия, обаче ще бъдат отново забранени. Новата политика на Тръмп също така има за цел да спре финансирането от САЩ за кубинската армия и разузнаване. "Ние не искаме американските долари да подсилват военен монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба", каза Тръмп. Той призова Куба да преговаря за ново споразумение със САЩ, "което по-добре да отговаря на интересите както на нейния народ, така и на нашия народ, а също на натурализираните в САЩ кубинци". Тръмп също така обвини кубинското правителство, че предоставя оръжия на Северна Корея и съдейства за дестабилизиране на ситуацията във Венецуела. Кубинското правителство осъди новите мерки на американския президент Доналд Тръмп за затягане на политиката на САЩ към карибския остров като пречка за отношенията между Вашингтон и Хавана, но каза, че остава готово да продължи "уважителния диалог", предадоха Ройтерс и ТАСС. Комунистическото правителство на Куба каза в изявление, прочетено във вечерните новини, че Тръмп прибягва до "принудителните методи от миналото", които вредят на кубинския народ и възпрепятстват икономическото развитие, но няма да отслабят революцията. "Кубинското правителство осъжда новите мерки, затягащи блокадата, които са обречени на провал... и които няма да постигнат целта си да отслабят революцията", заяви Хавана. КРОСС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 53
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 31
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 64
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 54
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 57
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.