Германски съд реши, че граждани от ЕС не могат да бъдат лишавани от социални помощи

Германският съд за социални дела счита, че хора от ЕС, живеещи и търсещи работа в Германия, не могат да бъдат изключени трайно от системата за социално подпомагане. Това решение потвърждава по-ранно, от декември 2015 г., според което всеки гражданин на ЕС, дори и без работа, има право 6 месеца да получава социални помощи Според германската конституция страната трябва да осигури на всеки, включително и на чужденците, жизнен минимум, ако живеят продължително време в страната. Това съдебно решение разтревожи общините, които финансират социалните помощи в Германия. Те се опасяват, че това ще привлече граждани на ЕС от страни с по-нисък стандарт на живот като Румъния и България. Германия приема най-голям брой граждани на ЕС. Опасявайки се, че системата за социално подпомагане няма да издържи, Берлин реши да втвърди условията за достъп за тези граждани. Така в края на 2016 г. Германия прие серия от мерки, които предвиждат хора, които живеят в страната, но не работят, да нямат право на социални помощи, преди да навършат пет години легален престой в Германия. . Хората, които тази мярка засяга имат право да поискат временна помощ максимум за 1 месец до отпътуването им. Решението на съда е по случай с една полякиня и една българка. То потвърждава решение от декември 2015 г., което пък определя като противоконституционно пълното лишаване от социални помощи на граждани от ЕС. Правен свят

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.