Мощен трус разтресе Северна Корея след нов ядрен опит

Земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер разтърси Северна Корея в неделя. Данни на японските служби показват, че армията на Ким Чен-ун вероятно е направила шести пореден ядрен опит, който е предизвикал силния трус. Външният министър на Япония Таро Коно потвърди информацията и обяви, че събирането на информация за детайлите по теста продължава съвместно с Южна Корея. "Ако Северна Корея наистина е провела ядрен тест, абсолютно не можем да толерираме подобно поведение и трябва да протестираме твърдо. Ще съберем Съвета по наицонална сигурност, за да съберем и анализираме информацията", каза премиерът на Япония Шиндзо Абе. За втори трус в Северна Корея с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер съобщава китайската геоложка служба. Според нея т.нар. "колапс" е ударил само 8 минути след първото земетресение, за което се смята, че е причинено от "експлозия", предизвикана умишлено от Пхенян. Според службата, координатите на двете земетресения са почти идентични - това показват и графиките в сайта им, допълва агенция "Ройтерс". Часове след труса военни източници от Южна Корея заявиха, че КНДР явно е извършила шестото си ядрено изпитание. По-рано властите в Пхенян заявиха, че са разработили водородна бомба с възможност да бъде прикачена към балистична ракета, предаде AFP. Това е шестият опит на Северна Корея с ядрено оръжие за последните 11 години, след като през октомври 2006 г. беше проведен първи взрив с мощност по-малка от 1 килотон. Последният тест беше направен през септември 2016 г. с 10-килотонова бомба.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.