Путин и Тръмп се срещнат в Хелзинки на 16 юли

Президентите на САЩ и на Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, ще се срещнат на 16 юли в столицата на Финландия Хелзинки, предадоха световните агенции, цитирайки Белия дом и Кремъл. Тръмп ще бъде в Европа за среща на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. На 13 юли е очакван в Лондон. На 15 юли Путин ще присъства на закриването на Мондиала в Русия. Двамата лидери ще обсъдят въпроси, свързани с националната сигурност и двустранните отношения, гласят официалните съобщения. Вчера съветникът в Кремъл Юрий Ушаков каза, че срещата между Путин и Тръмп ще се проведе в "трета страна", но и неутрална, каквото е и условието на Русия. Той увери, че мястото на срещата ще бъде съобщено днес. Имаше предположение, че Путин и Тръмп може да се срещнат във Виена. Преди лидерската среща ще има и среща на дипломатическо равнище, вероятно между руския външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпейо, съобщи днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков. Новината за срещата на върха на 16 юли в Хелзинки дойде след визитата на съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън в Москва. Прекият контакт между двамата държавни глави съвпада с националния интерес на САЩ, подчерта вчера след срещата си с Путин Джон Болтън. Той изтъкна важността от този контакт въпреки разногласията между Тръмп и Путин. Съветникът на Тръмп по националната сигурност разкри, че с Путин е обсъдил теми, като стратегическата стабилност в света, контрола върху ядрените оръжия, разоръжаването, кризите в Сирия и Украйна, както и въпроса с ядрените и ракетни програми на Северна Корея и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Може да се очаква, че върху тези теми ще дискутират и двамата президенти ма 16 юли. Болтън не изключи Тръмп и Путин да говорят и за евентуалното връщане на Русия в Г-8 и заедно с това отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати. Според Болтън обаче двамата президенти се надяват тя да подобри двустранните отношения. Друг въпрос от общ интерес със сигурност ще е Мондиала. Болтън каза вчера преди срещата си с Путин, че би искал да разбере как Русия е успяла да се справи толкова успешно със Световното първенство по футбол. САЩ ще бъдат една от страните домакини на Мондиала през 2026 г. (заедно с Канада и Мексико). / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 15
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 21
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 40
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 71
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 80
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.