Уволниха главният анти-корупционен прокурор в Румъния Лаура Кьовеши

Говорителката на президента Клаус Йоханис съобщи, че той е подписал днес указ за отстраняване на Лаура Кодруца Кьовеши от поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в изпълнение на решение на Конституционния съд от месец май. Според това решение държавният глава няма конституционно право да се противопоставя на искането за отстраняване на Кьовеши, инициирано от министъра на правосъдието. Решението постановява, че президентът може само да оцени законността на процедурата. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер поиска отстраняването на Кьовеши през февруари с мотив, че тя е превишила правомощията си и е навредила на имиджа на страната в чужбина. Гражданското движение "Корупцията убива" коментира днес решението на президента, като обвини Йоханис, че "е спазил конституцията на мафията", съобщава още Зиаре, цитиран от БТА. Самата Лаура Кьовеши заяви на пресконференция днес, че в момента няма политическа воля за независимо правосъдие, предаде агенция Аджерпрес. Тя определи отстраняването й от поста като опит за блокиране на разследванията и на правосъдието. Кьовеши отправи послание към гражданите и обществото, в което подчерта, че корупцията може да бъде победена. "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте!", заяви Кьовеши на пресконференцията. Кьовеши бе начело на НДБК от 2013 г., а преди това бе главен прокурор на Румъния. Под нейно ръководство НДБК постигна голям брой осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и спечели похвали от ЕС, който наблюдава румънската правосъдна система. Тя заяви, че няма да работи повече в НДБК, но ще остане прокурор. Европейската комисия предупреди днес Румъния, че ако резултатите от борбата с корупцията в страната се влошат покрай отстраняването на Лаура Кьовеши, това ще бъде взето предвид. Не коментираме решения, свързани с националните съдебни системи. Неведнъж сме отбелязвали колко е важно правосъдната система в Румъния да бъде независима, за да разполага с лостове да се бори с корупцията, заяви говорител на ЕК. Американското посолство в Букурещ също реагира на решението. "Посолството на САЩ потвърждава трайния си ангажимент да подкрепя борбата на Румъния срещу корупцията. Румъния е регионален модел по отношение на антикорупционата борба. Призоваваме Румъния да запази и да подкрепя силните си институции за борба срещу корупцията", заяви посолството в отговор на запитване от медии. https://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 81
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 76
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 121
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 107
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 85
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.