Германия готви план за гражданска защита

Германия готви план за гражданска защита Светът Германия готви план за гражданска защита
Германското правителство ще приеме в сряда обновена концепция за гражданска защита в случай на атака. Това е първият такъв план от края на Втората световна война, като в него се определят мерките, които трябва да бъдат взети в случай на заплаха. Този път не се изхожда от конвенционална война с танкове, а от т. нар. хибридни нападения, при които врагът използва атаки с компютърни вируси, саботажи, терористични удари.

Концепцията е от 69 страници и част от нея бе публикувана първо във „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Скандал предизвика частта, в която се изброяват мерките за населението – гражданите на Германия трябва да се запасят с вода, храна и пари за 10 дни, докато държавата съумее да вземе мерки на общонационално ниво. Опозицията обвини кабинета, че по този начин излишно създава паника. Към мерки за евентуален нов конфликт призова на последната си среща във Варшава всички свои членки НАТО.

Германия работи по своята концепция обаче още от 2012 година. За първи път след края на Студената война правителство и специалисти започнаха разговори за нужда от нов план за защита след атаките на 11 септември 2001 година. Година по-късно страната бе застигната от огромни наводнения, при които се наложи дори намесата на армията за спасение на хиляди цивилни, като и на ценни предмети на изкуството и паметници на културата.

В отговор бе създадена Службата за защита на населението от катастрофи. През 2012 година обаче правителството реши да напише нова и завършена концепция. Ето какво предвижда тя:

Да се увеличи резерва от ваксини срещу едра шарка и антибиотици.

Да се провери дали има достатъчно костюми, защитаващи тялото и дишането.

Ако има опасност, трябва да се подаде аларма по радиото, телевизията, със сирени, по уредбите в железопътния транспорт, с есемеси и по интернет. Провинциите трябва да проверят дали са в изправност и достатъчно скривалищата на своя територия.

Градовете трябва да построят кладенци, от които да се осигури минималното подсигуряване с питейна вода за 14 дни (по 15 литра на ден на човек, по 75 литра на ден на човек в болница) Водата трябва да се дезинфекцира с хлорни таблетки. Допълнително трябва да има осигурен мобилен транспорт на вода.

Обсъжда се създаването на собствени хранителни резерви от провинциите.

Федерацията и провинциите разработват обща концепция за захранване с ток в извънредна ситуация. При такава властите имат право да посочват кои обекти да получават ток с предимство.

На 140 места се съхранява петрол и бензин за 90 дни.

При радиоктавно замърсяване властите трябва да проверяват хранителните запаси.

Населението трябва да се запаси с вода и храна за 10 дни, както и да разполага с домашна аптечка с най-належащите медикаменти, достатъчно топли одеала, маски за уста, въглища, свещи, фенерчета, батерии, кибрит, заредени батерии и пари в брой.

Източник: 24 часа

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 28
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 30
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 30
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 32
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 28
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.