ЕП призова за спиране на газопровода "Северен поток 2"

Европейският парламент призова днес да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток 2". Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност". В същата резолюция е отправен призив към Русия да осигури свобода на корабоплаването в Керченския проток и в Азовско море. ЕП решително осъжда агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в протока и настоява за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински моряци и кораби. Евродепутатите изразяват силна загриженост от напрежението, което може да представлява "скрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море". Пускането в експлоатация на съоръжението е планирано за края на 2019 година. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германския бряг. Капацитетът на двете му линии е 27,5 млрд. куб метра годишно и той ще удвои мощността на първия "Северен поток", чийто маршрут като цяло повтаря. "Северен поток-2" ще заобиколи транзитните страни Украйна, Беларус и Полша и други източноевропейски и прибалтийски държави, преминавайки през изключителната икономическа зона и териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия. Все още се очаква разрешително от Дания. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 111
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 121
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 121
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 159
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 133
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.