« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени: Да затъмним небето, за да избегнем глобалното затопляне

Учени от Масачузетския технологичен институт и университетите в Принстън и Харвард установиха какво е безопасното ниво на емисиите аерозоли в атмосферата, за да се отрази слънчева светлина и да се намали глобалното затопляне, съобщи сайтът Физ.орг. Казано с други думи, соларното геоинженерството е единственият ефикасен метод за борба с последствията от климатичните промени, без да се нанесат вреди на околната среда. Учените създали климатичен модел на екстремните дъждове и тропическите бури, за да се проучи ефектът от геоинженерството в различни райони на Земята. Били определени екстремните стойности на температури и дъждове и на показателите за интензивността на ураганите. Оказало се, че намаляването наполовина на глобалните температури с помощта на преднамерено изхвърляне на аерозоли допринася за охлаждането на планетата, смекчава ефекта от промените във водоснабдяването и компенсира над 85-процентното усилване на стихийните бедствия. При това негативни последствия от използване на геоинженерството ще се наблюдават върху по-малко от 0,5 процента от територията на планетата. Тези региони се отличават с устойчивост към глобалното затопляне. По думите на учените, резултатите от изследването опровергават виждането, че аерозолите могат значително да влошат ситуацията, свързана с климатичното затопляне. За да се предотврати отрицателният ефект, е нужно да се прецени допустимото количество аерозоли в атмосферата. Друг метод, позволяващ да се избегнат катастрофичните последствия от климатичните промени, е свързан с незабавно намаляване на парниковите емисии. Редица учени обаче смятат, че човечеството няма почти никакви шансове да избегне климатична катастрофа, предизвикана от повишаване на средните температури с над 1,5 градуса Целзий. Затоплянето може да бъде преустановено единствено ако бъде осъществен малко вероятният сценарий, свързан с изваждане от употреба на всички електростанции, заводи и дори автомобили. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 231
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 273
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 211
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 266
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 232
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.